Ads header

Ads

Monday 8 June 2015

Karotenoidi - nova tajna vaše privlačnosti

Hranom do zavodljivog i privlačnog tena

Koža, vaš najveći antiageing organ, koji zauzima površinu oko 2 četvorna metra, sastoji se od nekoliko milijuna stanica koje su ovisne o stalnoj opskrbi kisikom i  hranjivim nutrijentima. 
Svaka promjena prehrane, tjelesni ili mentalni napor, emotivne promjene, stres, genetska predispozicija i fluktuacije hormona dovest će do promjena koje će na koži biti jasno uočljive. 
Zato je i logično da se današnja antiageing terapija bazira na ovom ogranu koji može i vidljivo vratiti godine unatrag. 
Prirodni losioni, kreme i sredstva za piling kože igraju važnu ulogu u održanju izgleda kože koji se primjećuje izvana. 
No od iznimne važnosti je da kožu njegujete iznutra te da pametno birate hranjive i kvalitetne nutrijente, a kojih će u narednih mjeseci biti u izobilju. 
U vrijeme kada na red za nošenje dolaze kratke majice, hlače i haljinice, mnogi će paničariti jer misle da im koža još uvijek nije spremna za ljeto niti da je već otkriju na pogled drugima. 
Opustite se i otkrijte što posljednja znanstvena otkrića govore o tome kako lako i djelotvorno pripremiti kožu za ljeto, zaštititi je od UV zračenja i uživati u mjesecima koji dolaze.


Tajna zavodljive i prekrasne kože leži u pigmentu karotenoidu


Ima li boja vaše kože veze s tim jeste li nekome lijepi i privlačni? 
Da, i to zahvaljujući pigmentu karotenoidu, koji je, prema posljednjim istraživanjima, značajniji i od svima poznatog melanina. Karotenoid je, prema tome nova tajna vaše privlačnosti! 
Boja kože je rezultat dva procesa – melanizacije i unosa voća i povrća. 
Melanizacija je proces kada putem izlaganja suncu postižete brončanu boju tena, zahvaljujući tamnom pigmentu melaninu.  
S druge strane, pigment karotenoid, koji se nalazi u voću i povrću, čini vašu kožu žućkastom. 
Posljednja istraživanja utvrdila su da je upravo žućkasta, karotenoidna boja kože mnogo važniji čimbenik za zdraviji i zavodljiviji izgled negoli taman i jako preplanuo ten.
Inovativno istraživanje objavljeno u The Quarterly Journal of Experimental Psychology (Published for the Experimental Psychology Society, Fruit over sunbed: Carotenoid skin coloration is found more attractive than melanin coloration) baca novo svjetlo upravo na vezu između boje kože i privlačnosti. 
U njemu, 60 sudionika promatralo je lica 27 ljudi, kako bi se utvrdilo jesu li promatračima privlačniji brončani ten ili onaj karotenoid boje. 
Rezultat istraživanja je na kraju pokazao da je čak  75.9% ukupnih ispitanika ipak odabralo karotenoid boju lica! Ona je, dakle, važna jer je znak zdravog izgleda i privlačnosti. 
Stoga, ako niste do sada jeli mrkvu, crvenu jabuku i bobičasto voće, vrijeme je da ponovno razmislite. 


Koja je to “hrana za ljepotu”? 


1. Avokado 
Ovo voće  bogato  esencijalnim masnim kiselinama, možete jesti samog, dodati kašastim sokovima, salatama. Od njega možete napraviti tradicionalni meksički umak guacamole i poslužiti ga s narezanim svježim povrćem koje je bogato karotenoidima, kao što su mrkva, mrkva, crvena paprika i rotkvica. Ovaj umak i povrće idealno su predjelo za ljetnu večeru s prijateljima.

2. Paprike 
Crvene, narančaste, žute, svejedno je, ali moraju biti ekološki proizvedene. Bogate su vitaminom C, koji je važan za proizvodnju kolagena te beta-karotenom, pretečom vitamina A koji je jako važan za zdravu kožu.

3. Rajčice 
Obiluju likopenom, snažnim antioksidansom, koji štiti kožu od UV zraka te zagađivača iz okoliša.

4. Sjemenke 
Sezamove, suncokretove i bučine sjemenke bogate su vitaminom E  i čine kožu glatkom i prozračnom. 
Suncokretove sjemenke naročito su dobre jer na 25 g sadrže čak 10 mg vitamina E, a bogate su i cinkom pa ih možete dodavati gustim napitcima, salatama, juhama i sokovima.

5. Špinat i blitva 
Prirodni su izvor luteina koji je poznat po borbi protiv bora te željezom koji je zaslužan za zdrav izgled tena.

6. Dinja
Bogata je beta karotenom i vitaminom C, zbog čega je djelotvorna zaštita od UV zraka. Obilje vode čini je idealnom namirnicom za hidrataciju kože.

7. Bobičasto voće  
Sadrže značajne količine vitamina C, koji je važan za formiranje kolagena. Birajte maline koje su posebno bogate elagičnom kiselinom, važnom u borbi protiv slobodnih radikala koji kožu čine starijom.

8. Cjelovite žitarice 
Birajte cjelovite žitarice niskog glikemijskog indeksa i niskog glikemijskog punjenja, koje se metaboliziraju u debelom crijevu. Pomoći će eliminirati toksine iz organizme i spriječiti zatvor.

9. Đumbir
Pravi zaštitnik kože, ova supernamirnica jednostavno se mora naći na vašem jelovniku ako želite lijepu i zdravu kožu. Pomaže smanjiti celulit, ublažiti bore i zacijeliti oštećenja kože nastala pretjeranom izlaganjem suncu i dehidracijom.


Savjeti za blistav ljetni ten i savršeno zdravu kožu


Nahranite kožu hranom koju ona voli, neka vam u izboru pomogne gore navedeni popis. 
Večernji obrok neka bude vrlo lagan, jer koža nutrijente apsorbira od ponoći pa sve do 4 sata ujutro! 
Pijte između 6 do 8 čaša vode na dan, ne uključujući čajeve niti zaslađena pića, aromatizirane mineralne vode i napitke s umjetnim sladilima. 
Minimizirajte unos tamnih čajeva koji sadrže kofein, zatim kavu, vruću čokoladu i gazirane napitke. Dnevni unos kave trebali bi ograničiti na najviše 3 dnevno.
Smanjite unos alkohola na minimum, on s vremenom izaziva pucanje kapilara na koži. Alkohol dehidrira, smanjuje sposobnost hidratacije kože, važne za njenu elastičnost. 
Žene ponekad na alkohol reagiraju kao na alergenu namirnicu, na koži dolazi do pojava crvenih, manjih bubuljica koje izazivaju svrbež.
Taj dio kože postaje topliji i osjetljiviji, što će itekako imati negativan učinak na vanjski izgled, stoga evo još jednog razloga da smanjite količinu alkoholnih napitaka.  
Ne unosite hranu bogatu šećerom, bijelim brašnom i solju, jer će izazvati napuhavanje, što će kožu učiniti umornom. 
Prestanite pušiti, jer nikotin oštećuje krvne žile koje hrane kožu nutrijentima i kisikom!
Koristite lagani piling 2 do 3 puta tjedno, kožu nakon njega lagano posušite ručnikom, te aplicirajte hidratantnu kremu. 
Na jako grubim mjestima, istisnite kapsulu omega 6 ulja (ulje noćurka).
Ako je koža na tabanima jako tvrda,  prije spavanja namočite stopala u otopini vode i gorke soli.
Ne zaboravite tjelovježbu jer je ovo idealan način da pojačate cirkulaciju, te tako omogućite stanicama da transportiraju kisik i nutrijente, a istovremeno eliminiraju štetne radikale. 

Da bi vaša koža bila blistava, prozračna i zaštićena, važno je da učinkovito funkcionira vaš superiorni organ jetra
Ona je bitna zbog efektnog izbacivanja toksina i ostataka hormona. 
Zatim, nužna je zdrava aktivnost probavnog sustava i hidratacija tijela. 
Zbog ubrzanog stila života, ali i nezainteresiranosti za zdravu prehranu, mnogi će odabrati razne pripravke u vidu minerala i vitamina kako bi uz njihovu pomoć “nahranili” tijelo. 
No zapamtite, za kožu i ukupno unutarnje zdravlje, najvažnija je apsorpcija nutrijenata koje unosimohranom
Niti jedan pripravak dugoročno ne može zamijeniti učinak hrane, pogotovo ako je unosite pametno.

Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads