Ads header

Ads

Sunday 10 May 2015

Prirodni Lijek: Želučane smetnje – prirodni lijekovi



Kada vam je u želucu jako mučno, kada povraćate, nastojte ne konzumirati nikakvu hranu. Tek nakon nekog vremena, kada osjetite da su se bolovi, mučnina i grčevi smirili, i samo ako ste jako gladni, pojedite namirnice koje su  preporučene i koje neće opet iziritirati želudac.
DAkle, dok vam je mučno, dok imate grčeve, ovo su prirodni lijekovi koji mogu ublažiti tegobe.
Čaj od kamilice
Preporučuje se osobama koje pate od želučanih smetnji, grčeva, bolesti mjehura…
1 – 2 pune jušne žlice cvijeta kamilice prelijte s 2,5 dl ključale vode, promiješajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Nakon toga procijedite i popijte.
Vino od listova medvjeđeg luka
20-30 dag listova medvjeđeg luka
1 l bijelog vina
žlica meda
Nasjeckati 20-30 dag listova medvjeđeg luka i staviti ga u 1l bijelog vina.
Dodati med i pustiti da odstoji 24 h na toplom mjestu.
Piti na gutljaje tijekom dana u pravilnim razmacima (svakih par sati).
Med i cimet
Med uzet sa cimetovim prahom smiruje bolove u trbuhu, te smanjuje nadutost.
Tinktura od listova medvjeđeg luka
10 dag listova medvjeđeg luka
1/2 l šljivovice ili lozovače
Listove medvjeđeg luka sitno nascjeckati. Potom listovima napuniti staklenu bocu i zaliti sa 40%-tnom šljivovicom ili lozovačom .Ostaviti na suncu najmanje 3 tjedna. Uzimati 3x tjedno po 20 kapi koje se dodaju u malo vode, čaja ili u toplu juhu.
Termofor sa vrućom vodom
Na želudac stavite termofor koji ste prethodno napunili vrućom vodom. Toplina će opuštati mišiće želuca i smanjivati bol.
Rakija šljivovica
Pomaže kod bolova u želucu, osobito ako ste pojeli nešto masno ili lošije kvalitete. Ona razgrađuje brže štetne tvari. Oprezno s količinom. Gutljaj, dva bit će dovoljni.
Čaj od koprive
Nemojte ga zakuhavati, već vodu zagrijte i prije ključanja maknite te njom prelijte koprivu (svježu ili sušenu).Odličan je za grčeve u želucu.
Kada ste jako gladni, ovo su namirnice koje neće dodatno nadražiti želudac:
Papaja
Zbog enzima papaina i chymopapaina koji razgrađuju proteine te reguliraju kiselost želuca, papaja je zaslužila jedno od vodećih mjesta na popisu za želudac blagotvornih namirnica. Smiruje želudac i liječi zatvor ne samo u prirodnom obliku ploda papaje, već i u suplementima dostupnima u prirodnim ljekarnama.
Bijela riža
Kada aktivnosti u želucu počinju izmicati kontroli preporučljivo je konzumirati bijelu hranu poput riže, kuhanog krumpira te već najpopularnijeg saveznika ‘uznemirene’ probave – tosta. Osim što ne iritira već poremećenu probavu ova hrana zaustavlja proljev upijajući tekućinu i tako učvršćujući stolicu.
Đumbir
Đumbir ili ‘kineski češnjak’ ublažava mučninu i povraćanje te zbog svojih kemijskih spojeva pikantnog okusa smanjuju grčeve u želucu. Možete ga jesti u svježem obliku ili u prahu, ali ne više od 4 grama dnevno.
Biljni čaj
Šalica toplog čaja asocira na mirnoću i ozdravljenje više od bilo koje slike iz kuhinje, a kamilica i metvica je itekako opravdavaju. Ulja sadržana u metvici, posebno mentol i menton opuštaju glatke mišiće koji oblažu probavni trakt što pomaže u smanjivanju grčeva. A umirujuća svojstva kamilice vjerojatno su jedna od prvih zapisanih u popularnoj narodnoj medicini.
Kompot od jabuka
Baš kao i kao banane i jabuke sadrže umirujući pektin, no kompot od jabuka biti će još efikasniji melem za probavu uznemirenu proljevom.
Jogurt
Većina mliječnih proizvoda nije preporučljiva za vrijeme želučanih poteškoća, ali jogurt je izuzetak kojeg možete bez straha konzumirati. Ukoliko sadrži i aktivne kulture koje povećavaju količinu ‘dobrih bakterija’ u želucu proces ozdravljenja će biti još brži i efikasniji.
Banane
Ovo je mnogima omiljeno voće s razlogom najzdraviji prehrambeni izbor nakon treninga. Osim što je dragocjen izvor energije, banana se lako probavlja te ne  sjeda teško na želudac. Zbog pektina u njima sadržanog pomaže i radu crijeva.
Dvopek
Lagana hrana poput dvopeka ublažava glad,a ne doprinosi novoj težini u želucu. Vrlo je lako probavljiv.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads