Ads header

Ads

Tuesday 26 May 2015

Origano kao lijek



Posljednjih dvadesetak godina svjedoci smo naglog porasta interesa za prirodnu medicinu. Na internacionalnom kongresu integralne medicine u Salcburgu 2003. godine, origano je predstavljen kao korisna ljekovita biljka raznorodnih ljekovitih svojstava, koja se sve više istražuju. Esencijalno ulje origana i njegove aromatične komponente su ljekoviti. Studije njegove biološke aktivnosti ukazuju na širok spektar antibakterijskih, fungicidnih, antiviralnih i antioksidantnih osobina.

U početku ulje origana bilo je korišteno u aromaterapiji. Danas je sve popularnije origano koristiti suh i mljeven, u kapsulama, te u obliku ulja koje se aplicira na kožu ili se jede. U narodnoj medicini koristi se osim kao prirodni antibotik i kao sredstvo za iskašljavanje, zatim za širenje bronhija i protiv grčeva, za upale sinusa i posebno hronične grlobolje, nespecifične upale uha, bešike, prehlade, viroze, gripe i dugotrajnih tegoba sa nosem.
Dženifer Biling i Pol Šerman sa Univerziteta Kornel iz Njujorka su otkrili da origano ubija 100 odsto kolonija tridesetak vrsta bakterija “in vitro” koje uključuju Psudomonas aeruginusa, Listeria monocytogenes, Staphylococcus auerus i albus, te Bacillus antracis.
Postoje studije djelovanja origana na bakterije i druge mikroroganizme. Američki ljekar Hari Preus sa univerziteta u Džordžtaunu je eksperimnetom na miševima dokazao kako origano pokazuje inhibitorno djelovanje na rast bakterija vrste stafilokokus podjednako kao i standardni antibiotici.U skladu sa podacima Fondacije za produženje života dokazano je da ulje origana zaustavlja rast stafilokoka “in vitro” podjednako kao streptomicin, vankomicin i penicilin.Isti autor kasnije izvodi eksperiment sa gljivicom Candida albicans te takode dokazuje da origano pozitivno deluje na zaustavljanje njihovog rasta, kako lokalno na koži tako i u sistemskim infekcijama.
Ta saznanja potvrđuje studija doktora Kasa Ingrama i drugih, koja ukazuje da svakodnevna primjena origana tj. oreganola P73 može prevenirati razvoj kandidijaze.Prema navodima iz knjige “Beyond antibiotics” Mihaela Šmidta i drugih, prednost esencijalnih biljnih ulja u suzbijanju mikorganizama je u tome što bakterije ne razvijaju otpornost prema njima za razliku od klasičnih antibiotika. Mnoga esencijalna biljna ulja iz biljaka pa tako i iz origana suzbijaju bakteriju na nivou njenog disanja, dok klasični antibiotici blokiraju njen metabolizam, što s vremenom bakterije mogu izbeci procesom mutacija.
Aktivne supstance u origanu koje imaju ove efekte zovu se karvakrol i timol, a spadaju u grupu fenola. Esencijalno ulje origana je najjači poznati biljni antiseptik, a cak je 21 puta jaci u antiseptickom djelovanju od fenola koji je korišten za sterilizaciju bolničke opreme. Grčka istraživanja pokazuju da origano ubija bakterije u septičnoj vodi i na taj način je sterilišu.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads