Ads header

Ads

Tuesday 26 May 2015

Kako da pobijedite depresiju



Iako je stručna pomoć u liječenju depresije neophodna, vaš angažman oko izlječenja je nezamjenjiv. Postoje načini koji vam mogu pomoći da ostanete „na pravom putu”.

1. Budite aktivni – Potvrđeno je da osobe koje redovno vježbaju imaju manju vjerojatnost da ponovo zapadnu u depresiju. Tokom vježbanja dolazi do oslobađanja endorfina (supstanca odgovorna za osjećaj sreće i zadovoljstva). Osim toga, vježbe imaju povoljan učinak na vaš kardiovaskularni sistem, podiže vam nivo energije, poboljšava san i apetit. Radite bilo što, trčite, šećite, plivajte. Bitno je da samo to radite tri puta tjedno po 30-60 minuta. Poslije treninga će se izgubiti razdražljivost i ljutnja.
2. Zdravo se hranite – Dnevno bi trebalo da unesete tri voćna obroka i tri obroka povrća, 4-8 porcija ugljenih hidrata, 3-7 porcija mliječnih proizvoda, 3-5 porcija masti, a slatkiše ograničite na najmanju moguću mjeru.
3. Dovoljno spavajte.
4. Suočite se s ljutnjom – Osobe koje boluju od depresije često su sklone potiskivanju svojih osjećanja. Važno je da shvatite da je ljutnja prirodan osjećaj kao i svaki drugi, a ako pokušate da je savladate na zdrav način, savršeno čuvate vaš organizam.
Prepoznajte sebe u ljutnji (da li stiskate prste, zube, da li počinjete da vičete, crvenite…) i sami odaberite način na koji ćete da reagirate. Nije bitno da reagirate odmah u nekoj situaciji, puno je bitnije da se smirite i odaberete sami način na koji ćete u stresnoj situaciji da reagirate (i pronađete vlastiti ventil).
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads