Ads header

Ads

Tuesday, 26 May 2015

Koja vrsta meda je dobra za određenu zdravstvenu tegobu?Ljekovita svojstva meda poznata su od davnina. Isto tako, poznato je da postoji nekoliko različitih vrsta. Ono najviše ovisi o nektaru iz kojeg je dobiven med, točnije o vrsti cvijeta biljke s koje je nektar ubran.

Svaki livadni med ima drugačiji omjer biljnog svijeta, pa stoga ne postoje dva ista livadna meda. No prema određenim udjelima biljaka postoje livadni, bagrem, kesten, lipov i neki drugi med.
Bagremov med je svijetle žućkaste boje, blagog mirisa i okusa. Učinkovit je za smanjenje stresa i smirivanje živčanog sustava zbog čega je preporučen uz čaj od kamilice čime se efekt dodatno pojačava.
Kestenov med je najrazličitiji od svih poznatih vrsta meda. Ima specifičnu tamnocrvenu boju i intenzivan okus. No zato ima svojstva blagog antiseptika te je pogodan za primjenu kod problema sa želucem i crijevima. Najbolje paše uz čaj od kamilice, šipka i stolisnika.
Lipov med je izrazito bistar i gotovo bezbojan. Vrlo je blagog okusa i mirisa. Ovaj med se preporuča kod smirivanja kašlja i prehlada, a dobar je i kod problema s bubrezima i grčevima u mišićima.
I na posljetku spomenimo livadni med, koji nema specifičnu biljku već se radi o čitave lepeze biljaka. Vrlo je često u upotrebi zbog svoje popularnosti, a pogodan je za smirivanje kašlja, te simptoma prehlade i gripe.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads