Ads header

Ads

Monday 11 May 2015

Kako spriječiti preranu menopauzu?



Kad jajnici ponestanu proizvoditi jajašca i kada se proizvodnja hormona zaustavlja, počinje menopauza.

To je prirodni proces starenja kod svake žene. To rezultira zaustavljanjem menstrualnog ciklusa i gubitka sposobnosti reprodukcije. Neki od simptoma menopauze uključuju valunge, prekomjerno znojenje, nesanicu, promjene raspoloženja, umor i depresiju. To je samo funkcija ženskog biološkog sata i ne može se spriječiti. Ali ona može biti odgođena na određeno vrijeme.
Evo nekoliko načina da i vi spriječite pojavu menopauze.

Težina

Jedan od najboljih načina za sprečavanje menopauze je regulisanje tjelesne težine. Klimakterij je poznat po tome da smanjuje ženin metabolizam za oko 50 do 55 kalorija dnevno. Možete pokušati kontrolisati ovo kolebanje smanjenjem broja kalorija u svojoj prehrani ili vježbanjem. Odlučite se za vježbe kao što su joga, trčanje, plivanje ili aerobik koje će biti korisne i za vaše zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Dijeta

Izbjegavajte konzumiranje namirnica koje povećavaju simptome menopauze. To su namirnice s visokom razinom šećera, bijelog brašna, začinjena hrana, kofein i so. Umjesto toga, odlučite se za prehranu bogatu vlaknima od integralnih žitarica i zelenog lisnatog povrća. Pobrinite se da uključite kalcij u prehranu i izbjegavajte zasićene masti. Također osigurajte dovoljno izvora omega-3 masnih kiselina u vašu prehranu.

Pušenje

Prestanak pušenja je najbolji način da se spriječi rizik od prerane menopauze. Prestanak pušenja također ima brojne druge zdravstvene beneficije, jer pušenje uzrokuje rak, kardiovaskularne bolesti i osteoporozu. Što prije odustanete od pušenja brže ćete osjetiti zdravstvene beneficije.

Alkohol

Konzumiranje alkohola je izvrstan način da se spriječi menopauza. To će smanjiti simptome menopauze poput anksioznosti ili nesanice. Ograničavanje unosa alkohola će ponuditi brojne zdravstvene beneficije za vaše tijelo i smanjiti gubitak kalcija iz vašeg tijela.

Stres

Većina žena starije dobi imaju puno stresa u svom svakodnevnom životu. Odličan način da spriječite menopauzu je izbjegavanje stresnih faktora koji vas okružuju. Vodite brigu o sebi tako da spavate najmanje osam sati i da se dovoljno odmarate i opuštate. Pokušajte raditi vježbe koje istodobno smiruju vaš um, tijelo i dušu. Idite na jogu, meditaciju ili vježbe disanja.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads