Ads header

Ads

Friday, 1 May 2015

Kako se priprema pelinkovac?



Pokazati ćemo vam jednu staru recepturu za pripremanje pelinkovca. Uradite sami sebi ovaj ukusni i zdravi preparat na bazi ljekovite biljke pelin.

Pelinkovac se prema jednoj staroj recepturi priprema na sljedeći način: 100 litara šire (mošta) ukuha se na polovinu volumena uz stalno skidanje pjene. Nakon ukuhavanja, rashlađenu širu valja preliti u bačvu zapremine 100 litara, koja ima nešto veći otvor za vranj (pomični drveni poklopac na bačvi) s poklopcem.
Kroz ovaj otvor spusti se u širu pomoću špage vrećica napunjena sa 120 g pelinovog lišća, 80 g kičice, 30 g narančine kore, 20 g limunove kore, 20 g iđirota, 15 g cimeta, 5 g klinčića, 8 g korijandra, 60 g slatke (crne) gorušice i 130 g samljevenog sjemena bijele (gorke) gorušice.
Vrećicu s ovim začinima držati u širi dok ova ne dobije dovoljno mirisa pa joj se potom još doda 2-3 litre šire s vinskim kvascem u punom vrenju. Nakon završetka vrenja, vino se otoci, i ukoliko je potrebno, zasladi šećerom i pojača alkoholom, a zatim rastoči u boce.
Preporuka: Pojačati alkoholom dok se ne dobije koncentracija alkohola 18-20%.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads