Ads header

Ads

Friday 1 May 2015

Postupak pravljenja kefira kod kuće



Da bi sebi napravili kefir uradite kako je opisano u članku.


Stavite jednu žlicu kefirnih zrnaca u staklenku ili šalicu. Staklenku ili šalicu napunite mlijekom, da sva kefirna zrna budu u mlijeku. Pokrijte sa gazom ili papirnim ubrusom pričvršćenim gumicom. Može da se stavi i poklopac od staklenke ali ne valja ga stegnuti, nego samo lagano postaviti tako da kefir može da 'diše'. Gornji poklopac u biti treba da služi kao prepreka kukcima i insektima, da ne ulaze u staklenku pa da ne zagade sadržaj.

Ostavite staklenku u kuhinji, da stoji na sobnoj temperaturi. Nakon 24 sata, mlijeko treba da bude gusto. Ponekad će doći do odvajanja tečnosti, i to je u redu. Ako se tečnosti odvoje, samo ih promiješajte prije upotrebe. Važno je napomenuti da vam za pribor treba poslužiti plastična cjediljka, žlica i posuda gdje ćete procijediti kefir, a ništa od pribora ne smije da bude od metala.

Kako smo već spomenuli, da bi izbjegli metalni pribor, koristite isključivo plastičnu cjediljku i plastičnu žlicu. Postavite cjediljku nad staklenku i sipajte malo kefira u nju. Koristite plastičnu žlicu i lagano miješajte sve dok sav kefir ne prođe kroz cjediljku, a ostanu samo kefirna zrnca u njoj.

Isperite zrnca pod laganim mlazom hladne vode, i stavite u novu staklenku za narednu turu kefira. Kada završite, dobit ćete čašu gustog kefira i staklenku sa kefirnim zrncima spremnim da im se doda mlijeko, za pripremu nove ture napitka. Sa ovim tempom proizvodnje, imat ćete dovoljno kefira svakoga dana!

Stvari na koje morate da obratite pažnju prilikom pripreme kefira: Nikako ne koristite metalni pribor poput cjediljke i žlice, jer tako možete oštetiti zrna kefira i ona mogu postati neefikasna. Možete da fermentirate u frižideru, ali će za to biti potrebno nekoliko dana. Ako želite da napravite pauzu ili idete na put, možete da stavite zrna sa mlijekom u frižider, i ona mogu tako da stoje tjedan dana ili čak duže. Kefirna zrna vremenom rastu. Nakon desetak dana imat ćete dovoljno da pravite duplu dozu, ili možete da ih date nekome tko želi da počne da pravi kefir. Možete koristiti kravlje mlijeko, kozje mlijeko, sirovo mlijeko, obično ili organsko mlijeko i tako dalje. Možete čak i da mijenjate vrste mlijeka bez negativnog efekta na kefir. Možete da koristite mlijeko nezaslađenog kokosa, mlijeko od riže kao i bademovo mlijeko.

Ljekovita svojstva kefira

Kefirna zrnca ili tibetanska gljiva kako ga još zovu, upotrebljavaju se za pravljenje kefira koji, kao prirodni lijek protiv povišenog kolesterola u krvi, kamena u žuči, za sve bolesti srca i krvnih sudova, za regulaciju krvnog tlaka, umiruje upalne procese u organizmu, povoljno djeluje na rad bubrega i mokraćnih kanala. Osim toga važno je reći kako je potvrđeno da  tibetanska gljiva u sebi sadrži sve vitamine neophodne za pravilan rad ljudskog organizma, tako da sprečava starenje, otklanja umor a usput je i dobro prirodno sredstvo za potenciju kako kod muškaraca tako i kod žena.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads