Ads header

Ads

Sunday 10 May 2015

Kako koristiti ricinusovo ulje za kosu



RICINUSOVO ULJE ZA KOSU UPOTREBA

Danas znamo da se ricinusovo ulje za kosumože upotrebiti na više različitih načina, bilo da je u pitanju sama nega kose (regeneracija ispucalih i oštećenih krajeva), ojačavanje vlasi, hidratacija kože glave ili da želimo ubrzati njen rast. Ovo lekovito ulje prihvatila je i savremena kozmetička industrija – gotovo oberučke, te je sastavni deo mnogih preparata, čija cena ume biti itekako paprena. U našem članku nećemo puno govoriti o njima, već ćemo vam dati par praktičnih saveta: kako koristiti ricinusovo ulje za brži rast kose kod kuće i slično, rado ćemo sa vama podeliti i naša iskustva..Pa da krenemo redom…

UPOTREBA RICINUSOVOG ULJA U LEKOVITE SVRHE

Ulje ricinusa dobija se iz semena biljke ricinus communis, koja vodi poreklo iz daleke nam Indije i Afrike. Lekovite karakteristike ricinusovog ulja su poznate iz davnih dana, a u današnje vreme njegova upotreba je široko rasprostranjenja. Ima mnogobrojne namene, a najviše je traženo ricinusovo ulje za kosu, kožu, obrve i za celukupno zdravlje organizma. Njegova terapeutska i lekovita svojstva dovela su do toga da se koristi u različitim granama industrije i da bude sastojak raznih sapuna, kozmetičkih proizvoda, ulja za masažu, lekova.
Ricinus je jednogodišnja do dvogodišnja biljka koja ima jako razvijene ogranke koje znaju da narastu do 1,5 m. Cveta od juna do jula. Ulje od ricinusa je gusto, zlatne boje i dobija se ceđenjem plodova. Ricinusovo ulje za kosu je više nego delotvorno, ali ne samo za to. U narodu je zbog svoje lekovitosti ponelo naziv Hristov dlan. Grci su ga koristili kao mast za celo telo, zatim za poboljšanje rasta kose, a u egipatskim zapisima se spominje kao laksativno sredstvo. Na prirodan način leči velik broj različitih oboljenja. Ono zbog čega je ricinusovo ulje kao lek tako posebno je zato što sadrži 90 odsto riceolične kiseline. Veruje se da je isključivo zbog nje toliko lekovito. Riconoleična kiselina je veoma delotvorna protiv virusa, parazita, bakterija, plesni i neugodnih gljivica. Ulje ricinusa se primenjuje kod: išijasa, ćelavosti, artitisa, zatvora, slabe cirkulacije, tumora dojke, bradavica, bronhitisa i prehlade, Parkinsonove bolesti, epilepsije, mioma na materici i cista…

KAKO SE KORISTI RICINUSOVO ULJE ZA KOSU KOD KUĆE

Ricinusovo ulje za brži rast kose se koristi još iz doba starih Egipćana. Ovo ulje je za kosu pravi melem, jer osim što utiče na ukupno zdravlje kose, poboljšava i samu njenu teksturu, te nam i ubrzava rast dlake. Naša preporuka je da se nanosi na kožu glave da bi dobili gustu kosu. Možete svakao i da koristite ovo izuzetno ulje za kosu u kombinaciji sa bademovim ili kokosovim uljem. Ono uspešno pospešuje cirkulaciju u folikulima dlaka, na taj način dovodi do bržeg rasta kose. Da bi rezultati bili što bolje, nanesite ulje ricinusa na kosu, možete da stavite kesu za tuširanje na glavu i tako prespavate. Na ovaj način ulje će preko noći da prodre duboko u vlasište. Temeljno isperite sledeći dan. Takođe, ricinusovo ulje za kosupomaže kod rascvetalih krajeva, te smanjuje novo lomljenje kose. Hranjenjem i  hidriranjem vaša kosa će da bude daleko mekša i puno zdravija.
Ricinusovo ulje za kosu nanošenje
ricinusovo ulje za kosu upotrebaAko se pitate kako se stavlja ricinusovo ulje na kosu, ne sekirajte se – nije uopšte teško. Pre samog nanošenja naša preporuka je da obučete neku staru majicu ili stariji duks. Dobro bi bilo i  da vam kosa bude vlažna. Sipajte ricinusovo ulje u posudu u koju možete da umočite četkicu ili prste. Najbolje bi bilo da ulje ricinusa prstima utrljate u teme, kako bi doprlo skroz do korena kose. Teme masirajte kružnim pokretima, slično kao i kad perete kosu. Na taj način će se pojačati cirkulacija kože glave, a ricinusovo ulje za kosu će fino se upije. Potom pređite na krajeve kose. Ako imate kraću frizuru, slobodno na celu dužinu možete da nanesete ulje, ali ako je duga za tim nema potrebe. Samo na teme i krajeve, nemojte da preterate i da natapate kosu pošto je ulje od ricinusa samo po sebi veoma gusto, nemojte da preterujete  sa količinom da ne bi kosu učinilo premasnom.Upotreba ricinusovog ulja za kosu je kao što vidite krajnje jednostavna.
Kada ste to sve obavili, na  glavu stavite plastičnu kesu i umotajte peškirom. Ostavite oko 2h da odstoji, a za to vreme vaša kosa će da upije sve potrebne sastojke. Po isteku dva sata dobro operite kosu sa nekim blagim šamponom, nakon toga stavite regenerator.  Maska za kosu sa ricinusovim uljem može da se koristi jednom u nedelju dana, a potom i ređe kada se prvi rezultati pojave. Nemojte da odustajete, budite strpljivi jer ricinusovo ulje za kosu može biti pun pogodak, rezultat neće izostati.

ŠAMPON OD KOPRIVE, PANTENOL, AD KAPI I RICINUSOVO ULJE 

Već godinama je jako popularna sledeća mešavina: šampon od koprive, ad kapi, pantenol i ricinusovo ulje za kosu. Mešavina se preporučuje za oporavak i brži rast kose. Na ovaj način kada sve sastojke pomešate dobijete odličan zdrav šampon za kosu.
Potrebni sastojci:
  • Šampon od koprive (običan litarski),
  • Pantenol 100 ml (vodeni rastvor),
  • Kapi od koprive 30 ml (jedna bočica),
  • AD kapi, vodeni rastvor (jedna bočica),
  • Ulje ricinusa 50ml.
U 750 ml šampona od koprive, umeša se cela bočica pantenola od 100 ml, cela bočica koprivinih kapi 30 ml, cela bočica AD kapi i ricinusovo ulje za kosu (preporučuje se da ko ima prirodnu, netretiranu kosu neka stavi pola bočice ricinusa, a ko ima farbanu suvu kosu, neka stavi celu bočicu).
KAKO DELUJE OVAJ PRIRODNI ŠAMPON ZA KOSU?
Ovaj  šampon je prava vitaminska bomba za vašu kožu glave, a samim tim i za vašu kosu. Kopriva odlično ubrzava perifernu cirkulaciju i prokrvljenost kože glave na taj način ubrzavaju se i metabolički procesi unutar epidermisa. Ostali sastojci ovog šampona će se brže i kvalitetnije apsorbovati. Pantenol-pantotenska kiselina (vitamin B5) deluje na očuvanje pravilne funkcije kože glave i stimulaciju njenih regeneratvnih procesa.
Ricinusovo ulje za kosu je više nego delotvorno: Jača kutikulu dlake. Veoma je bogato vitaminom E i ricinoleinskom kiselinom. Takođe vitamin E je značajan antioksidans i sprečava dejstvo spoljašnjih radikala i njihovih štetnih uticaja na kožu glave, kao i na sam koren dlake.Ulje ricinusa pored regenerativnih svojstava deluje i antifugicido, te uništava gljivice zbog kojih se pojavljuje perut na glavi. Na teme kose deluje zaštitno, umirujuće i zaceljujuće , dok svojom gustom i lepljivom konzistencijom uklanja izumrele ćelije kože glave sprečavajući ih da zapuše folikul dlake što bi uticalo na usporen rast kose.
AD kapi – vitamin A deluje na različite fiziološke funkcije u našem organizmu, a ono što je veoma značajno za kosu je njegovo regenerativno dejstvo na kožu glave. Ovaj šampon je fine vodenaste strukture i pre svake upotrebe ga dobro promućkajte.. Ovo je samo jedan od načina kako možete upotrebiti ricinusovo ulje za kosu. Veoma je efikasan i  poboljšava rast kose, koji je primetan, što se odražava i na  daleko veći volumen. Ova kombinacija vašoj kosi daje mekoću i izuzetan sjaj ..

RICINUSOVO ULJE ZA TREPAVICE I OBRVE

Upotrebom ovog ulja ubrzavate rast trepavica i obrva, tako što stimulišete rast dlaka. Ovaj domaći serum za rast obrva i trepavica preporučuju mnoge kozmetičarke.  Ovaj hemijski sastav sprečava lomljenje dlaka koje se nalaze na trepavicama. Evo šta je potrebno da bi dobili ricinusovo ulje za trepavice
  • 20 ml Pantenola,
  • 30 ml ricinusovog ulja,
  • 15 kapi belog luka.
Pomešajte ricinusovo ulje, sa 20 mililitara pantenola. U ovu smesu dodajte oko 15 kapi belog luka. Nakon dodavanja belog luka, smesu dobro promućkajte. Za rast obrva i trepavica potrebno je svake večeri neposredno pre spavanja, a posle čišćenja lica da utrljate ovu smesu blagom masažom obrva. Ostavite da deluje oko 40 minuta, pa zatim isperite mlakom vodom. Ricinusovo ulje za trepavice možete da koristite tako što ćete u staru četkicu od maskare dobro oprati i umočiti u predhodno navedenu smesu. Nanesite ulje od korena ka vrhu trepavica i prespavajte sa tim. Ujutru se umijte redovno i postupak možete da ponovite. Pazite da vam samo ne upadne u oči, da ne bi došlo do zamućenog pogleda. Kao što vidite, ne koristi se u kozmetici isključivo ricinusovo ulje za kosu, postoje i brojni drugi preparati, gotovo za svaki deo našeg tela..

KAKO KORISTITI RICINUSOVO ULJE ZA KOŽU LICA

Ulje ricinusa blagotvorno deluje na probleme sa kožom, kao što su suva koža, akne, opekotine i neprivlačne strije. Isto tako pomaže u borbi protiv raznih infekcija  kao šta su folikulitis, atletsko stopalo, bradavice, akne i kod hroničnog svraba… Za lečenje gljivičnih infekcija, kandidijaze, opekotina, akni treba da uradite ovo:
  • Uzmite malo vate, umočite je u ricinusovo ulje i pređite preko regije koja je zahvaćena. Ostavite da deluje oko 1h, po isteku vremena isperite. Da bi se rezultati brže postigli, najbolje bi bilo da postupak povaljate svako jutro i veče. Ako je veća površina zahvaćena, možete da potopite tkaninu u ulje ricinusa i da je stavite na obolelo mesto i držite oko sat vremena, a nakon toga da isperete.
Ulje ricinusa za bradavice možete koristiti svake večeri i to tako što trebate da masirate bradavice 15 minuta dok ne otpadnu.Osim što je provereno dobro ricinusovo ulje za kosu i kožu, ono je odlično i za dermafize. Ta česta i uporna bolest zna da se javi u svim starosnim dobima. Udecilenska kiselina koja se nalazi u ovom ulju, pomaže kod lečenja ovog oboljenja. A evo kako da ga koristite.
  • Razmutite dve kašike ricinusovog ulja sa četiri kašike kokosovog ulja. Možete da koristite I listove od ricinusa tako što ćete ih oprati vodom I potopiti u kokosovo ulje I držati na par sati I postepeno zagrejati na blagoj vatri. Potom na obolela mesta nanesite ovu mešavinu I prekrijte sa pamučnom tkaninom. Da bi rezultati bili što uspešniji, ostavite da deluje tokom noći. Postupak ponavljajte dok god ne vidite rezultate I potpuno se oporavite.
Odlično se pokazalo ricinusovo ulje protiv bora, jer prodire duboko u kožu i stimuliše proizvodnju elastina i kolagena, I na taj način čini kožu hidriranom i mekom. Ulje ricinusa odlaže pojavu bora i samim tim, čini kožu izuzetno glatkom, mekšom i podmlađuje je. Možete da ga koristite i za tretiranje finih bora koje se nalaze oko očiju. A da bi postigli najbolje rezultate, preporučujemo vam da svaki dan posle umivanje lica da nanesete na bore. Možete isto tako da ovo radite i pred spavanje.
UPOTREBA RICINUSOVOG ULJA PROTIV AKNI 
Ricinusovo ulje za kosu funkcioniše na isti način kao i maslinovo, o kom smo već pisali ranije. Ono što je interesantno, oba ulja postižu zapažene rezultate i kod tretiranja upornih akni na licu. Razlog za to je zato što ulje ricinusa sadrži visok nivo ricinoleinske kiseline, koja se bori protiv bakterija koje izazivaju akne. Evo kako da koristite ovo odlično ulje :
  • Operite lice sa toplom vodom, da  otvorili pore. Ulje stavite na aknu I masirajte kružnim pokretima. Osstavite da deluje tokom noći, a ujutru isperite sa hladnom vodom.  Kada kožu ostavimo bez masnoće, naše telo može da počne da luči još veću količinu masnoće i na taj način dolazi do pojave masne kože i akni. Koristite ricinusovo ulje za akne da bi nežno uklonili svu masnoću I prljavštinu sa lica.

ZDRAVSTVENE KORISTI RICINUSOVOG ULJA

Veoma je moćno laksativno sredstvo koje jako uspešno leči opstipaciju, te se za tu namenu preporučujericinusovo ulje protiv zatvora .
  • Da bi se postigli najbolji rezultati, uzimajte jednu kašiku hladno ceđenog ricinusovog ulja po jednom dnevno, tri dana zaredom. Ricinusovo ulje za probavu možete da pijete uveče, te da ga pomešate sa sokom da bi izbegli pomalo neugodan i neprijatan ukus. Preporučena doza je pola do jedne supene kašike. Ne smete da ga koristite duže od nedelju dana.
 Za lečenje artitisa i bolnih zglobova
Sjajan je lek za neugodni artitis, zbog njegovih antiiflamatornih svojstava, odlično je ulje za masažu i ublažavanje bolnih zglobova, bolova u mišićima i kod neugodnog zapaljenja nerva. Evo na koji način možete da koristite ricinusovo ulje.
  • Uzimite jednu pamučnu krpu  i presavijte je na 4 dela, umočite je u ulje ricinusa, zatim iscedite istavite na bolno mesto i prekrijte plastičnom kesom. Potom stavite flašu sa vrućom vodom preko zgloba, a plastična kesa će sprečiti da se flaša umasti uljem. Ostavite oko sat vremena da deluje. Ovaj postupak ponavljajte dva puta nedeljno.

RICINUSOVO ULJE ZA KOSU ISKUSTVA

Svakodnevno smo svedoci da se ricinusovo ulje za kosu često spominje na društvenim mrežama, zajednicama, ženskim forumima i slično. Mi smo se potrudili da vam damo proverene recepture, koje dokazano deluju i ne samo kada je kosa u pitanju, već i na trepavice, obrve,kožu lica i dr. Ono na šta trebate obratiti pažnju je da uvek proveravate na bočicama rok trajanja. Ukoliko je on istekao, nemojte rizikovati već nabavite novo ulje. Cena jedne bočice je svega 150 dinara, što nije neki izdatak, niti je težak udarac za kućni budžet. Neželjena dejstva su retka i najčešće se javlja crvenilo lica i iritacije – ništa strašno, ali opet kažemo ne rizikujte bez potrebe.
RICINUSOVO ULJE U TRUDNOĆI 
Trudnicama se ne preporučuje da ga piju, kao i osobama koje imaju bolove u želucu, upalu bubrega i sl.. Ali se svakako sme koristiti ricinusovo ulje za kosu, kao i recept protiv strija. Poznato je od ranije da veoma dobro utiče na lečenje strija koje su nastale usled trudnoće . Potrebno je samo da utrljate ovo ulje na butine i stomak. Odlično je jer vraća elastičnost i hidrira. Koristite ga redovno da bi postigli što bolje rezultate, u azijskim zemljama kombinuju ga i sa toplim kupkama. Ulje od ricinusa koristi se i za izazivanje porođaja. Veoma je korisno za porodilje, jer se masažom grudi podstiče stvaranje mleka.
GDE KUPITI RICINUSOVO ULJE ZA KOSU I KOJA JE CENA
Najbolje bi bilo da kupite ricinusovo ulje u apoteci. Cena jedne bočice od 50 ml je oko 150 dinara. Odaberite uvek kvalitetno ricinusovo ulje za kosu i kožu, lako ćete ga prepoznati ono je žute boje i jako je gusto. Kvalitetnijim se smatra nešto tamnije hladno ceđeno .
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads