Ova začinska biljka ljutkastog okusa ima široku primjenu u fitoterapiji, pa ulazi u sastav raznih čajeva i sirupa, a koristi se i kao oblog.
Hren je poznat po svom antiinflamatornom djelovanju, te se upotrebljava za ublažavanje bolova u slučaju reume i artritisa, također, podstiče izbacivanje toksina, ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju i djeluje kao antibiotik.
Biljka obiluje vitaminom C, sadrži i glikozid, morozin, sinigrin, glutamin, glukozu, kalij, kiseli sulfat, kao i eterična ulja koja joj daju ljutinu.
Ovaj ljekoviti začin čisti krv, pospješuje izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega, a posjeduje i diuretička svojstva. Hren sprečava bolesti disajnih organa i naročito je efikasan u suzbijanju prehlade i gripa, pa ga treba što češće koristiti u jesenjem i zimskom periodu. Pored toga, ovaj začin podstiče probavu, te izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crijevnih žlijezda, kao i žuči i pankreasa.
0 comments:
Post a Comment