Ads header

Ads

Friday, 15 May 2015

7 upotreba ljuske od jajeta kojih se nikada ne biste dosjetili
Osim što je najčešće korištena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrijednosti i nakon što potrošimo njegov sadržaj.

Naime ljuska jajeta prijatelj je kože, kućanstva i kućnih ljubimaca, njegove moći koristili su naši stari i to s razlogom. Donosimo 7 pametnih upotreba čvrstog oklopa
1. Čistač kamenca
Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi i lupajući drvenim batom ili valjkom. Potom ljusku pomiješajte s jabučnim octom i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopera, termosica i posuđa.
2. Prirodni pesticid
Zdrobite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu, ljuska će je štititi od navale malih štetočina popt gusjenica i puževa te djelovati poput prirodnog pesticida. Miris jajeta također će štititi prilaz nepoželjnih gostiju vrtu.
3. Kućni doktor
Tanka membrana unutar ljuske jajeta često se u vremenima naših starih koristila kao zaštita na posjekotinama i lijek kod uraslim noktiju.
4. Kuhinjsko pomagalo
Na dnu jajeta napravite rupicu promjera pola centimetra i nježno tresite dok kroz nju ne iziđe sadržaj jajeta. Ljusku operite pod mlazom mlake vode posušite i koristite kao kalup za izradu primjerice čokoladnih jaja.
5. Najjeftiniji vodoinstalater
Nekoliko ljuski jajeta zdrobite i ubacite u odvod, te pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cijevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće te ih ukloniti.
6. Sredstvo protiv svrbeža
Ljuske jajeta ostavite u staklenci s jabučnim octom u periodu od dva dana. Ljuska će omekšati i nastat će homogena smjesa koju možete koristiti kod iritacije kože i svrbeža posebice onih uzrokovanih ugrizima insekata.
7. Nadomjestak prehrani kućnog ljubimca
Ljusku od jajeta stavite u pećnicu na pola sata pri temperaturi od 250 stupnjeva. Ljusku ohladite i prebacite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem te usitnite valjkom. Zdrobljenu smjesu stavite u hranu svojeg psa kao nadomjestak kalcija za zdrave kosti i zube vašeg ljubimca.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads