Maslinovo ulje se smatra kao jedno od najsigurnijih masnoća. Preporučuje se a i najpožljnije je
djevičansko maslinovo ulje, koje se dobiva hladnim postupkom, presom zrelih plodova masline
te za njeg kažu da je kralj među uljima.
Čisto djevičansko maslinovo ulje sadrži najveći postotak esencijalnih masnih kiselina a najzastupnija je oleinska masna kiselina
te vitamine D,A,K i E, minerale (kalcij, željezo natrij) , dobar kolesterol i pigmente klorofil i karatenoide
(imaju antioksidativno dejstvo).
Maslinovo ulje sadrži i zasićene masne kiseline kao što su stearinske i palmitinske kiseline
ali i višestruko nezasićene kao što su linolensku i linolnu kiselinu.
Maslinovo ulje sadrži omega – 6 masne kiseline a one blokiraju upale kod hroničnih bolesti.
Koristi se kao preventiva a i kao terapija za brojne bolesti jer se lako probavlja i ubrzava rad crijeva
zato je koristan za održavanje tjelesne mase.
Maslinovo ulje smanjuje rizik moždanog udara.
Koristi se u kulinarstvu ali pošto kuhanjem ili pečenjem gubi svoja svojstva preporučuje se da djevičansko ulje
koristite za salate a za kuhanje i pečenje koristite rafinirano.
0 comments:
Post a Comment