Uzgoj klica može biti odličan način da si osigurate pristup kvalitetnoj i svježoj hrani tijekom cijele godine.
Jedna od boljih metoda uzgoja je korištenje staklenki širokog grla i poklopac za klijanje iz trgovine zdrave hrane, ili gaza i gumica umjesto poklopca.
Koristite samo organske sjemenke za klijanje.
Uvjerite se da ste izabrali sjeme od uglednog dobavljača, koji može jamčiti da ono nije podvrgnuto radijaciji ili termičkoj obradi, jer taj postupak sprječava klijanje.
Što sve možete klijati?
Što sve može klijati i što odabrati za sebe?
Orašasto voće: badem, lješnjak, kikiriki
Sjemenke: lan, suncokret, sezam
Mahunarke: soja, slanutak, mung dal, grašak, leća
Žitarice: pšenica, kvinoja, hajdina, kamut,
riža, kukuruz, zob, raž
Povrće: brokula, kupus, mrkva, luk, špinat,
salata, celer, kupus, repa, rotkvica
Operite ruke prije rukovanja sjemenom
Prvo uklonite sve polomljene sjemenke ili one
koje su promijenile boju, a zatim kamenčiće, grančice ili ljuske koje su se
mogle naći u sjemenu.
U staklenku stavite samo jednu vrstu sjemenki.
Kada je o količini riječ, upotrijebite jednu
čajnu žličicu sjemenki ili pola šalice zrnja mahunarki ili žitarica. One će se
povećavati tijekom namakanja i procesa klijanja.
Preko sjemenki nalijte čistu vodu. Ako
stavljate nekoliko žlica sjemenki, prekrijte ih s barem jednom šalicom vode.
Koristite li zrnje mahunarki, orašastih
plodova ili žitarica, nalijte barem tri puta veću količinu vode u odnosu na
količinu sjemena.
Posudu zatvorite poklopcem za klijanje ili
gazom. Ako rabite gazu, osigurajte ju gumicom.
Klice ispirite nekoliko puta dnevno. Budite
sigurni da ste ih svaki put dobro ocijedili.
Vrijeme klijanja razlikuje se za svaku sortu.
U tablici možete vidjeti vrijeme klijanja za neke vrste žitarica i povrća te
količinu vode.
Kad su klice spremne za berbu stavite ih u
veliku zdjelu s hladnom vodom i miješajte kako bi popustile ljuske i kožice sa
sjemena.
One će obično isplivati do vrha pa ih možete
ukloniti. Međutim ne morate se brinuti da uklonite baš svaku ljuskicu.
Dobro ocijedite klice. One su sada spremne za
upotrebu!
Možete ih pohraniti pokrivene u hladnjaku oko
tjedan do 10 dana, ovisno o vrsti klica.
Dodatni savjet: Za povećanje mineralnog
sadržaja klica dodajte malo morske trave ili drugih vrsta algi u vodu, dok se
sjeme još namače.
0 comments:
Post a Comment