Ads header

Ads

Monday 11 May 2015

Zdravlje koje raste na boru – ljekovita svojstva pinjola




Pinjoli su mali orašasti plodovi bora i jedan su od glavnih sastojaka popularnog pesta, ali i mnogo više od toga, jer kako otkrivaju stručnjaci, ovaj sitni plod u sebi krije nevjerojatno ljekovita svojstva.

Nevjerojatna svojstva

Pinjoli su se koristili u prehrani prije više tisuća godina, a vjeruje se da su ih Indijanci prvi otkrili. Danas su oni jedan od važnijih sastojaka mediteranske kuhinje.
Da bi bor proizveo šišarke u kojima se kriju ovi plodovi, potrebno je 15-ak godina, a nakon toga produktivan je više od sto godina. Šišarke se beru ručno i suše se na suncu da bi se ljuske otvorile. Kasnije se ljuske odstranjuju ne bi li se došlo do divnih plodova.
Pinjoli imaju vrlo specifičan ukus i aromu, bogati su uljima, bjelančevinama, mineralima i vitaminima. Također, bogati su nezasićenim mastima, koje preventivno djeluju na bolesti srca i krvnih žila i pomažu pri snižavahu lošeg kolesterola. Istraživanje koje je provedeno pokazalo je da oni koji najmanje dva puta tjedno konzumiraju po 60 grama ovih orašastih plodova snižavaju rizik od srčanog udara za 47 posto.
Mogu se koristiti kao pomoć pri izlječenju tuberkuloze, poremećaja rada bubrega, mokraćnog mjehura i loše probave. Mogu se koristiti u slatkim i slanim jelima, ono najpoznatije je svakako “Pesto Genovese”, a donosimo vam način i kako ga napraviti.

Pesto na sto načina

Pesto je tradicionalni talijanski umak koji je jako zahvalno imati u kući. Jednostavno ga je napraviti, a možete ga koristite na mnogo načina. Možete jednostavno njime začiniti tjesteninu, salatu i u sendvć. Ali isto tako možete ga koristiti kao marinadu za razna mesa ili ribu.
šišarkeNamirnice koji idu u onaj najtradicionalniji pesto jesu: svježi bosiljak, pinjoli, češnjak, maslinovo ulje, ribani parmezan, sol i papar. Sve sastojke operite, isjeckajte i stavite u blender, zalijte maslinovim uljem, stavite malo limunovog soka i začinite.

Omjer za pesto:

– 2 šalice zeleniša 
– Pola šalice parmezana 
– Pola šalice maslinovog ulja 
– 1/3 šalice orašastih plodova
– 2-3 češnja češnjaka
– Sol, papar, limunov sok po želji
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads