
Pinjoli su mali orašasti plodovi bora i jedan su od glavnih sastojaka popularnog pesta, ali i mnogo više od toga, jer kako otkrivaju stručnjaci, ovaj sitni plod u sebi krije nevjerojatno ljekovita svojstva.
Nevjerojatna svojstva
Pinjoli su se koristili u prehrani prije više tisuća godina, a vjeruje se da su ih Indijanci prvi otkrili. Danas su oni jedan od važnijih sastojaka mediteranske kuhinje.
Pinjoli imaju vrlo specifičan ukus i aromu, bogati su uljima, bjelančevinama, mineralima i vitaminima. Također, bogati su nezasićenim mastima, koje preventivno djeluju na bolesti srca i krvnih žila i pomažu pri snižavahu lošeg kolesterola. Istraživanje koje je provedeno pokazalo je da oni koji najmanje dva puta tjedno konzumiraju po 60 grama ovih orašastih plodova snižavaju rizik od srčanog udara za 47 posto.
Mogu se koristiti kao pomoć pri izlječenju tuberkuloze, poremećaja rada bubrega, mokraćnog mjehura i loše probave. Mogu se koristiti u slatkim i slanim jelima, ono najpoznatije je svakako “Pesto Genovese”, a donosimo vam način i kako ga napraviti.
Pesto na sto načina
Pesto je tradicionalni talijanski umak koji je jako zahvalno imati u kući. Jednostavno ga je napraviti, a možete ga koristite na mnogo načina. Možete jednostavno njime začiniti tjesteninu, salatu i u sendvć. Ali isto tako možete ga koristiti kao marinadu za razna mesa ili ribu.


0 comments:
Post a Comment