Ads header

Ads

Thursday 7 May 2015

Zašto trebamo jesti cveklu?

Cvekla je povrća koje većina ljudi ne voli. Ovo tamnocrveno povrće nije dobro samo za povećanje energije, već ima i mnoge druge zdravstvene prednosti.

Ako imate razlog da ne volite ovo povrće, evo nekoliko zdravstvenih prednosti koje može učiniti cvekla u vašoj prehrani.

1. Bez masti

Ovo sočno povrće ima nula zasićenih masti. Cvekla kontroliše vašu žudnju za slatkim i što je najvažnije, sadrži veoma malo masti. Ako ste na dijeti i izbjegavati slatkiše, ovo je jedan dobar razlog da jedete cveklu.

2. Daje energiju

Ovo je jedna od najpoznatijih zdravstvenih prednosti cvekle. Cvekla je bogat izvor ugljikohidrata. Dakle, ako se osjećate lijeno i umorno, pojedite cveklu.

3. Bogata folnom kiselinom

Žene trebaju folnu kiselinu kako bi povećali proizvodnju novih ćelija. Trudnice posebno trebaju folnu kiselinu. Umjesto uzimanja tableta koje su bogate folnom kiselinom, jedite cveklu.

4. Hranjivost

Roditelji smatraju da je ovo najvažniji razlog uključivanja cvekle u prehranu. Pa, imate dobar razlog da ovo tamnocrven povrće uključite u prehranu, jer je bogato hranjivim sastojicma. Cvekla je dobar izvor vitamina A i C, betaina, kalcija, minerala, magnezija, fosfora i željeza.

5. Zdravlje srca

Još jedna zdravstvena prednost cvekle je da smanjuje visoki krvni pritisak. Štoviše, cvekla poboljšava cirkulaciju krvi u tijelu i bori se protiv hipertenzije (razlozi koji uzrokuju kardiovaskularne bolesti). Betain u cvekli smanjuje koncentraciju homocisteina (tvar koja pridonosi pojavi perifernih vaskularnih bolesti srca i moždani udar). Betain također smanjuje masne naslage u krvi koje blokiraju protok krvi u srce.

6. Zdravi sok

Možda ste vidjeli da osobe zaljubljenici u fitness redovno piju jednu čašu soka cvekle nakon treninga. Sok cvekle je poznat kao energetsko gorivo. Štoviše, ovaj sok smanjuje povišeni krvni pritisak unutar jednog sata!
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads