Iako ne izgleda primamljivo, kopriva je zapravo neizmjerno korisna ljekovita biljka. Njene blagodati posljednjih godina se ponovo sve više otkrivaju.
U kojem god jelu je pripremali, koprivu nije potrebno kuhati već je dovoljno samo blanširati u vreloj vodi, ne duže od dva minuta. Tako se maksimalno čuvaju njena ljekovita svojstva, a brojni su razlozi zbog kojih je dobro jesti koprivu.
Ona poboljšava rad probavnog sistema, ubrzava izbacivanje štetnih materija iz organizma, dobra je za čišćenje krvi i bubrega, pozitivno djeluje na pankreas, pomaže snižavanju šećera u krvi, liječi upale urinarnog trakta i stimuliše rad crijeva, zbog čega djeluje i kao diuretik, a sadrži i vitamine C i A, kalcijum, kalijum, željezo, fosfor i brojne druge.
Ako odlučite da sami berete ovaj rasprostranjeni dragulj, birajte mjesta na kojima nema zagađenja, daleko od auto-puteva i naselja i obavezno nosite rukavice. Kao što je poznato, listovi i peteljke koprive pokriveni su žarnicama, zbog čega koža poslije dodirivanja biljke peče.
Također, bez obzira na ljekovita svojstva, kopriva se ne konzumira svježa jer tada može izazvati probleme sa stomakom i crvenilo kože.
Kopriva uglavnom raste u proljeće i tada je najbolja za konzumaciju, ali može se uzgajati tokom cijele godine ako se redovno šiša. Naime, kad kopriva dobije cvijet i odrveni, nije više jestiva.
0 comments:
Post a Comment