Ads header

Ads

Sunday 10 May 2015

Soja posebno ljekovita za žene



Soja je priznata kao vrlo zdrava namirnica, a godinama se tvrdilo da je čak i ljekovita.

Ali se u medijima to sve više dovodi u pitanje. Koliko je zapravo istine u tome?
Soja se već duže vrijeme percipira kao čudotvorna namirnica. Danas spada u skupinu funkcionalne hrane, što znači da istovremeno liječi i hrani. I stručnjaci koji su o soji objavili brojne napise slažu se u tome da ima gotovo čarobna svojstva, koja još nisu u potpunosti istražena. Čak je i dobila nadimak – biljna krava, jer od soje se proizvodi mlijeko, sir, sojaburgeri, odresci, paštete pa čak i sladoled. Soja pripada mahunarkama iako se od njih veoma razlikuje.

Riznica bjelančevina i aminokiselina

Soja je veoma bogata hranjivim tvarima, sadrži od 35 do 50 posto bjelančevina, što je čini apsolutnom rekorderkom u biljnom carstvu, ima svih osam esencijalnih aminokiselina, 17 posto ulja, lecitin, puno vitamina i minerala. U vegetarijanskoj ishrani često je isticana kao zamjena za meso. Za razliku od mesa, ima malo holesterolai zasićenih masnoća te jedina od svih mahunarki sadrži sve esencijalne aminokiseline. Zrna soje pospješuje rast poželjnih crijevnih bakterija, naročito bifido grupe, jer što je više tih bakterija manja je mogućnost od nastanka raka crijeva. Sadrži i 40 posto vlakana, od čega je pet posto celuloza i 30 posto pektin, zbog čega osigurava dobru i redovnu probavu.

Soja je ljekovita za žene

Tvrdnja da je soja vrlo zdrava za žene ponajprioje se potkrepljuje činjenicom da je kod Japanki, čija se prehrana temelji na puno ribe, soje i povrća, iznimno mali postotak oboljelih od raka. Soja pozitivno djeluje i na muškarce: poboljšava stanje krvnožilnog sistema i kod preventive od raka.

Ima li soja neku manu?

U posljednje vrijeme jačaju glasovi da je soja namirnica koja možda baš i nije tako zdrava kao što se godinama tvrdilo. Ali, čini se da nije problem u soji kao biljci, nego u poljoprivrednoj industriji, koja je najviše orijentisana na profit.

Sojine prerađevine

Tofu ili sojin sir, tempeh, sojino brašno, miso, sojino mlijeko, shoyu i tamari.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads