Ads header

Ads

Monday 11 May 2015

Savjet - Kako da pripremite gljive, da budu što zdravije



Gljive mogu biti jednako dobar izvor vitamina D kao i dodaci prehrani - ali samo ako ih prije konzumacije ostavite na suncu.


Studija je pokazala da gljive izložene suncu mogu pružiti potrebne količine vitamina D, jednako kao i dodaci prehrani. Znanstvenici preporučuju da izvadite gljive iz omota te ih ostavite vani, na suncu, pola sata prije jela.

Naime, slično kao i naša koža, gljive transformiraju ultraljubičasto svjetlo koje dopire sa sunca u vitamin, a tu sposobnost imaju i nakon što su ubrane.

Vitamin D je bitan za imunološki sustav, jake kosti i zube te apsorpciju kalcija.

Tijekom studije, 30 odraslih osoba je dobilo dodatke prehrane vitamina D u kapsulama tijekom 12 tjedana (2.000 jedinica vitamina D), ili gljive u prahu koje su bile izložene suncu.

Na kraju istraživanja pokazalo se da ne postoje značajne razlike u razinama vitamina D kod ove dvije grupe.

Uzgajivači gljiva u SAD-u i Australiji već duže vrijeme prakticiraju izlaganje gljiva suncu ili UV-svjetlu zbog povećanja razine vitamina D, no to nije uobičajena praksa u drugim zemljama.

Znanstvenici preporučuju da gljive - bilo koje sorte - izvadite iz omota i tijekom kasnih proljetnih i ljetnih mjeseci ostavite na otvorenom u vremenu između 10:00 i 15:00h, najviše do 60 minuta.

Također dodaju kako kuhanje neće smanjiti razinu vitamina D.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads