Ads header

Ads

Friday 15 May 2015

Menopauza - terapija hranom umjesto lijekovima

Bitka s menopauzom dobiva se na - tanjuru!Valunzi, noćno znojenje, nesanica, vaginalna suhoća, urinarne infekcije, uznemirenost, manjak energije, bolovi u zglobovima...

Ove i brojne druge smetnje samo su neki od simptoma koje ste zacijelo osjetili ako upravo prolazite četrdesete godine vašeg života. 
Za te simptome odgovoran je "hormonski vrtuljak" koji nastaje u - perimenopauzi. 
Kod nekih će žena hormoni biti pojačani, dok će druge osjetiti blaže tegobe i menopauza za njih neće biti veća životna poteškoća.


Sintetska terapija kao dvosjekli mač


Prema izvješću Journal of the North American Menopause Society, objavljenom u ljeto 2006., devet od deset žena osjeti neke od čak dvadesetak simptoma koji se pripisuju ovom životnom razdoblju. 
Kako bi pomogli ženama, američki znanstvenici su sredinom prošlog stoljeća dizajnirali sintetski estrogen kao zamjenu za prirodni. 
Vjerovalo se da sintetski estrogen odgađa osteoporozu, prevenira srčane bolesti i karcinom debeloga crijeva. 
Sve do sedamdesetih godina smatrao se čudotvornim pomagalom, no tada je otkriveno da povećava rizik od karcinoma maternice. 
Tada je sintetiziran umjetni progesteron, kao idealan partner sintetskom estrogenu i nastala je kombinacija poznata kao HRT (hormonal replacement therapy ili hormonska nadomjesna terapija). 
Isprva, ta je terapija mnogim ženama dala novi smisao života. 
No, ne zadugo. Novija je istraživanja povezuju s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti, moždanog udara, stvaranja krvnog ugruška, karcinoma dojke i endometrija, osobito ako se terapija dugo uzima. 
Zbog popratnih pojava koje se mogu javiti za vrijeme hormonske nadomjesne terapije, kao i zbog njene štetnosti, mnoge se žene sve više odlučuju za prirodnu nadomjesnu terapiju. 
Ona uključuje povećani unos namirnica poznatih kao fitoestrogeni, koji imitiraju ženske hormone. 


Fantastični fitoestrogeni – najnoviji hit prirodne medicine


Phyto znači biljka, a fitoestrogeni su estrogeni iz biljnog svijeta. 
Znate li da cijeli život jedemo fitoestrogene, iako toga nismo svjesni te da smo ih zanemarili zbog modernizacije industrije hrane? 
Danas je poznato oko 300 biljaka koje sadrže estrogene u manjim količinama.
Iako ne mogu zadovoljiti potrebe za estrogenom koji prirodno, s vremenom, nestaje u tijelu, ako se uzimaju svakodnevno i u odgovarajućim količinama, fitoestrogeni mogu pozitivno djelovati na fiziološke i psihološke simptome vezane uz menopauzu. 
Fitoestrogenima je osobito bogata prehrana japanskih žena, stoga su kod njih simptomi menopauze gotovo potpuno nepoznati. 
Godine 1998. u Journal of Obstetrics and Gynaecology objavljeno je da soja pomaže ublažavanju valunga, a znanstvenici s The Dunn Clinical Nutrition Cambridge University, otkrili su da fitoestrogeni mogu uravnotežiti hormone. 
Danas se gotovo svakodnevno u istraživačkim centrima i klinikama provodi neko od istraživanja koje uključuje fitoestrogene. 
Sve se više koriste kao prirodno rješenje za nepodnošljive simptome menopauze, ali i hormonske karcinome poput karcinoma dojke i prostate. 
Ujedno, promatraju se i u kontekstu prirodnih lijekova za osteoporozu i bolesti srca i krvnih žila, koje su poprimile razmjere epidemije.

Napomena
U knjizi Prehrana 21. stoljeća objasnila sam da namirnice poput brokule, kupusa, kikirikija i pinjola, iako vrlo zdrave, ipak nisu preporučljive za osobe s poremećajem u radu štitne žlijezde
Te namirnice otežavaju apsorbiranje joda u tijelu. 
Čini se da u tu grupu namirnica treba ubrojiti i soju, zbog istog učinka. Neka istraživanja pokazuju da izoflavoni iz soje mogu otežati rad štitnjače, i to tako što umanjuju koncentraciju slobodnoga tiroksina, hormona važnog za zdrav rad štitnjače.
Međutim ove namirnice nikako ne utječu na rad štitnjače kod zdravih osoba. 
Vrlo je bitno da bez obzira na to jedemo li soju ili ne, osiguramo dovoljan unos joda hranom. 
Namirnice bogate jodom su:
  • morske alge
  • špinat 
  • blitva
  • češnjak
  • sjemenke sezama
  • šparoge
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads