Ads header

Ads

Thursday 14 May 2015

Jedete li grah?Znate li šta se krije u njemu – POSEBNO U CRNOM GRAHU?




Grah je jedna od najpopularnijih superhrana na svijetu, i to s dobrim razlogom. Pun je snažne kombinacije proteina, vlakana, vitamina i minerala koji pomažu ljudima da ostanu zdravi, ili da se bore protiv postojećih bolesti.
Igrao je ključnu ulogu u razvoju civilizacije već hiljadama godina. Drevni Egipćani su ga sadili još i prije Tutankhamuna, a jeli su ga drevni Grci u Evropi i Indijanci u Americi. O grahu se pisalo i u najstarijim pronađenim zapisima na svijetu.
Grah je sjeme biljke Phaseolus vulgaris iz porodice mahunarki koja sadrži više od 13.000 vrsta povrća, i koja je druga po redu kada je u pitanju prehrana ljudi – odmah poslije žitarica.
Šta se sve krije u grahu?
Različite vrste graha sadrže različite nivoe hranjivih tvari, ali generalno, grah je izuzetno bogat vlaknima. Samo jedna šoljica kuhanog graha zadovolji našu dnevnu potrebu.
Obojene vrste graha su posebno bogate antioksidansima. Grah je također bogat i izoflavonima, spojevima koji su slični strukturi estrogena koji proizvodi organizam. Kada se antioksidansi kombiniraju s izoflavonima, oni čine moćan spoj koji sprječava nekoliko vrsta tumora, smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava kosti i zdravlje prostate, a također je poznato i da olakšavaju simptome menopauze.
Osim gore navedenih, grah sadrži proteine, složene ugljikohidrate, važne vitamine i minerale, kao što su folna kiselina, mangan, kalij, željezo, fosfor, bakar i magnezij. Proteini u grahu pomažu mišićima u našem tijelu, a složeni ugljikohidrati pružaju stalni izvor energije.
Crni grah privlači posebnu pažnju naučnika.
Nedavna istraživanja su pokazala da crni grah nudi posebnu podršku zdravlju probavnog sistema, a posebno debelog crijeva. Druga istraživanja vezana za ovu vrstu graha su pokazala da namakanje u vodi prije kuhanja smanjuje nadutost za čak 30 posto.
Crni grah je, piše Pixelizam, prepun hranjivih tvari, kao što su molibden, skup hemikalija neophodan za normalno zdravlje, pun je vitamina B9, vlakana, triptofana (esencijalna aminokiselina u ljudskoj prehrani), mangana, proteina, magnezija, vitamina B1, fosfora i željeza.
Zašto ispuštamo gasove poslije graha?
Kada pojedete porciju ukusnog graha, on odlazi u vaše tanko crijevo. Ovaj organ će rastaviti grah na sitne dijelove i izdvojiti sve supstance koje tijelo može iskoristiti. Proteine će pretvoriti u peptide i aminokiseline, masti u masne kiseline i glicerol, a neke ugljikohidrate u šećer. Ovi se sastojci zatim apsorbiraju kroz crijevni zid i postaju gorivo za tijelo.
Ali nije sve tako jednostavno. U grahu se nalaze i vlakna koja se zovu oligosaharidi, a koja se sastoje od tri do pet molekula šećera povezanih zajedno na takav način da ih tijelo ne može probaviti ili apsorbirati.
Oligosaharide naše tijelo samo ne može rastvoriti, ali zato mogu bakterije koje žive u crijevima. Nakon što navale na ovu besplatnu gozbu, njihova metabolička aktivnost proizvodi gasove, a među njima i metan. A već i sami znate kako se naše tijelo oslobađa gasova.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads