Ads header

Ads

Friday 1 May 2015

Divlja kruška je odličan lijek



Mladi listovi divlje kruške sadrže glikozid arbutozid, koji dezinfikuje mokraćne organe i rastvara kamen i pijesak kako u bubrežnoj tako i mokraćnoj bešici. Čaj od listova divlje kruške se koristi za liječenje katara mokraćne bešike i bubrega, protiv noćnog mokrenja (Enuresis nocturna) i za izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega i bešike. Takođe, čaj od listova divlje kruške pomaže protiv bakcila u mokraći i zapaljenja mokraćne bešike, time što ubija bakcile u njoj i umanjuje grčeve i bolove pri mokrenju, pa je vrlo dobro prirodno sredstvo za liječenje prostate, katara mokraćne bešike i bubrega.
Odvar od mladih listova divlje kruške preporučuje se i za liječenje šećerne bolesti, kod bolesnika koji nisu počeli da uzimaju insulin.

Priprema čaja
3 kašike suvih i usitnjenih listova preliti sa 750 ml ključale vode, poklopiti i posle 30 minuta procijediti.
Dnevno piti 3 puta po 250 ml toplog nezaslađenog čaja, između obroka.

Čaj za dijabetičare - za one koji imaju povišen šećer, a još ne primaju insulin, dobro je da nađu divlju krušku, odsijeku grančicu, oljušte joj koru i od nje skuvaju čaj. Pije se dok se ne spusti nivo šećera u krvi. Najčešće se sasvim izleči dijabetes. Divlja kruška se ne sadi, već sama niče i samo je ta samonikla dobra za čaj, ne domaća

Čaj od ploda kruške- plod se sitno isecka, osuši na prozračnom mestu, prelije vrućom vodom i zatim pije.

a)Od mladih grana divlje kruske oljusti se kora stavi se nekoliko komadica kore u litar vode i kuha se desetak minuta.Tako pripremljen čaj pije se po šoljica ujutro i uveče
.b)Uzme se grančica od divlje kruške izlomi se na sedam dijelova stavi se u posudu,prelije sa 1 litar vode i kuha se dok uvri na 1/2 litra.Tako pripremljen čaj pije se ujutro i uveče po šolja. 

Čaj lista divlje kruške pomaže protiv bakterija u organizmu, a posebno u mokraći. Sadrži vitamine A i C, kao i minerale: kalaj, fosfor, magnezijum i kalcijum. Pomaže protiv kašlja, upala i promuklosti, i povoljno deluje na sluzokožu creva. 

Kora divlje kruške pomaže izlučivanje pjeska i kamenca iz mokraćnih kanala.

Upotreba:1 kašika čaja se kuha u pola lit. vode 2 min skine sa šporeta, poklopi, posle 30min ocijedi i pije, pije se po čaša pre obroka (doručka, ručka i večere). Piti bar 7 dana.

Nekada se divlja kruška a i lišće divlje kruške smatralo kao lijek od trovanja sa gljivama,a i kao sredstvo što može da spreči trovanje od gljiva, kad se zajedno sa gljivama kuhala ili pekla.

Narodni lijek od kruške
odlišna je za štitnu šlijezu odnosno kod hiper funkcije štitne žlijezde 
Opis kruške je : plodovi se beru u kasnu jesen posle prve slane ( zato je i zovu Slanopadja ) jer tad padaju na zemlju ugnjile i mogu se jesti . 
Za caj od te kruške je potrebna kora od korena . Po kori su vidljivi čvorovi koji kašu podsjećaju na čvorove štitne žlezde .
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads