Ads header

Ads

Saturday 2 May 2015

Astma – Prirodno liječenje



Astma je jedna od najčešćih bolesti modernog doba. Ova bolest u razvijenim zemljama zahvaća 7-10% stanovništva, i ta brojka stalno raste. Karakteriziraju ju simptomi, koji se ponekad javljaju, a onda nestaju – kašalj, otežano disanje, zviždanje u bronhima i plućima.
Astma nije bolest pluća – njezin uzrok je nepravilan rad imuniteta. U većini slučajeva astma je povezana sa alergijom. Uobičajeni alergeni su plijesan, grinje, prašina, hrana, lijekovi, pelud, životinje i kemikalije.
Konvencionalna medicina nudi niz lijekova, koji pomažu u kontroliranju astme, ali imaju štetni učinak na zdravlje. Međutim, spriječiti astmu možete i na prirodan način.
Omega-3 
Omega-3 masne kiseline su bitne masti koje su od vitalne vaznosti za opste ljudsko zdravlje. One ne mogu nastati u organizmu vec se moraju unositi kroz ishranu. Glavni prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina su morska riba, laneno ulje i jaja. Istrazivanjima je potvrdjeno da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalu, koja je glavni uzrok astme.
Vitamin C
Vitamin C igra vaznu ulogu kada je u pitanju zdravlje pluca, kao i celokupan imunoloski sistem. Vitamin C kao snazan antioksidans smanjuje prisutnost alergena u plucima koji napadaju bronhije i izazivaju astmu. Populacija ljudi koja tradicionalno redovno unosi dovoljne kolicine vitamina C, redje oboljeva od astme. Dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom su oko 80 mg, dok se za lecenje astme preporucuje veci unos. Namirnice bogate vitaminom C su juzno voce, crvena paprika, kupus, brokoli, jagode…
Vitamin B12
Sledeci prirodni lek za astmu je vitamin B12. Nekoliko naucnih ispitivanja pokazalo je da vitamin B12 moze umanjiti tezinu i ucestalost simptoma astme. Namirnice bogate vitaminom B12 su meso, mleko i jaja.
 Flavonoidi
Flavonoidi su mocan antioksidans i mogu biti efikasan prirodni lek protiv astme. To su materije koje se mogu sintetizovati samo u biljkama. Pored toga sto podsticu apsorpciju vitamina C, flavonoidi pozitivno deluju na ceo organizam, sprecavaju i ublazavaju mnoge bolesti i tegobe. Tako da stite i pluca, pozitivno deluju na membranu pluca i ublazavaju upalu. Dobri prehrambeni izvori kvercetina i drugih flavonoida su zeleni caj, crni luk, djumbir, kozica i seme grozdja, crno vino, crna cokolada, bobicasto voce, paprika, paradajz, pomorandza.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads