Ads header

Ads

Wednesday, 15 April 2015

Sve što morate znati o vitaminima i mineralima od A do ŽeljezaNedovoljan unos nekog vitamina ili minerala može organizam izbaciti iz ravnoteže te prouzročiti i neke tegobe. Kako biste to spriječili donosimo popis vitamina i minerala te listu namirnica koje vam ih mogu pružiti u dovoljnoj količini


Vitamini i minerali su prijeko potrebni za zdravo funkcioniranje organizma jer sudjeluju u različitim biokemijskim procesima. Budući da ih naše tijelo ne može samo sintetizirati, moramo ih unositi u organizam hranom ili dodacima (suplementima). U posljednje se vrijeme vitaminima pripisuju izvanredne moći liječenja. Svi vitamini djeluju sinergistički, a to znači da se međusobno nadopunjuju. Nedostatak vitamina i minerala često dovodi do bolesti, ali i prevelik unos može imati negativan efekt.

Vitamine dijelimo u dvije skupine:

1. vitamini topivi u mastima (A, D, E i K vitamin)
2. vitamini topivi u vodi (vitamin C, skupina vitamina B, folna kiselina)
– Vitamini topivi u mastima mogu se dugo zadržati u organizmu i nakupljaju se u njemu pa ih treba oprezno uzimati da ne dođe do hipervitaminoze.
– Vitamini topivi u vodi ne mogu se značajno uskladištiti u organizmu, brzo se izlučuju i rok trajanja im je kraći pa ih moramo svakodnevno uzimati hranom.

KOJE NAMIRNICE SADRŽE POTREBNE VITAMINE?

– Vitamin B1: integralne žitarice, tjestenina i kruh, kvasac, mlijeko, jetra, riba, gljive, grah, povrće, voće, orasi, bademi, soja, smeđa riža
– Vitamin B2: mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jetra, soja, žitarice, razno voće i povrće
– Vitamin B3: kvasac, kikiriki, meso, riba, jetra, cijela zrna žitarica
– Vitamin B6: meso, jetra, kvasac, riba, grašak, špinat, leća, soja, jaja, banane, kikiriki
– Vitamin B12: jetra, bubreg, školjke, riba, jaja, mlijeko, sirevi
– Vitamin C: šipak, paprika, kelj, brokula, špinat, prokulice, kiseli kupus, rajčica, naranča, limun, crni ribiz, jagode, mandarine
– Vitamin A: jetra, sir, punomasno mlijeko, morska riba, mrkva, peršin, špinat, kelj, brokula, endivija, dinje, marelice
– Vitamin D: riblje ulje, riba, mlijeko i mliječni proizvodi, žumanjak, kvasac, jetra
– Vitamin E: biljna ulja, suncokretovo ulje, bademi, kikiriki, jaja, mlijeko, pšenične klice, različito voće i zelenolisnato povrće.
Premda su u organizmu potrebni u vrlo malim količinama, poneki znanstvenici smatraju da su minerali čak i važniji od vitamina, jer tijelo može sintetizirati i neke vitamine, ali nijedan mineral.
Minerali su nositelji životnih funkcija, neobično važni za biokemijske procese. Za normalan je rad organizma potrebno oko osamnaest zasad poznatih minerala.

KOJE NAMIRNICE SADRŽE POTREBNE MINERALE?

– Folna kiselina: jetra, bubrezi, zeleno lisnato povrće, kvasac, orasi
– Bakar: suncokret, kikiriki, soja, kvasac, bademi, sezam, grašak
– Cink: oštrige, govedina, sir, soja, tuna, pivski kvasac
– Kobalt: školjke, riba, crveno meso, mlijeko, soja
– Mangan: raž, ječam, špinat, grah, salata, zob
– Fluor: riža, luk, soja, špinat, krumpir, kelj, mlijeko
– Natrij: usoljene namirnice
– Željezo: zob, grašak, soja, oštrige, goveđa i teleća jetra
– Jod: bakalar, haringa, školjke, rakovi
– Magnezij: lisnato povrće, bademi, smeđa riža, zob
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads