Ads header

Ads

Wednesday 15 April 2015

petni trn lecenje | simptomi | plantarni fascitis



petni trn lecenje i simptomi – plantarni fascitis

 Petni trn nastaje kada postoji dugotrajno oštećenje ili iritacija plantarne fascije (tetive) na donjem delu stopala, koja se proteže od pete do prstiju, a zadužena je za održavanje svodova stopala i amortizaciju hoda.Kalcifikat pritiska meko tkivo i uzrokuje bol u peti čiji intenzitet varira u zavisnosti od faze bolesti.

BOLOVI U PETI KOD ODRASLIH

Sudeći po statističkim podacima, petni trn se češće javlja kod žena i gojaznih ljudi, te kod osoba čiji posao zahteva dugo stajanje ili hodanje po tvrdoj podlozi, mada neretko pogađa i sportiste. Posebnom riziku izložene su osobe čiji su mišići potkolenice skraćene,a Ahilova tetiva nefleksibilna,mada ovo bolno stanje mogu uzrokovati i ravna stopala kao i visok ris.

PETNI TRN SIMPTOMI

Bolest petni trn razlikuje 3 faze: akutnu, subakutnu i hroničnu fazu. U akutnom stadijumu bol u petije najintenzivniji, i obično se javlja naglo, pa osnovnu terapiju predstavljaju hladne obloge i mirovanje. Subakutnu fazu karakteriše bol u peti prilikom hodanja uz nešto manji intenzitet  koji je prisutan i nakon dužeg  stajanja, ili kada se posle dužeg sedenja naprave prvi koraci, ali i ujutru, po ustajanju. Hronični oblik bolesti razvija se postepeno, kao rezultat neadekvatne terapije ili potpunog izostanka lečenja a prepoznaje se i po bolovima u peti tokom hodanja, čiji se intenzitet ne smanjuje tokom dana.

PETNI TRN TERAPIJA  i PLANTARNI FASCITIS 

Na petni trn ukazuju specifični bolovi na pritisak, pri kretanju i istezanju,koju specijalista potvrđuje na osnovu RTG snimka. Međutim, bol u peti ne mora uvek biti povezan sa petnim trnom: postoje kalcifikatikoji ne uzrokuju bolove,kao što je i izrazito bolni plantarni fascitis bez kalcifikata. Kod oba slučaja preporučuje se fizioterapija i nošenje specijalnih uložaka, pomažu i hladne obloge i obloge na bazi crne rotkve, šargarepe, kupusa i crnog luka.

PETNI TRN SLIKA

petni trn lecenje biljem

PETNI TRN LECENJE LEKOVITIM BILJEM

CRNA ROTKVA
  • Narendati crnu rotkvu, priviti je na petu kao oblogu i ostaviti da deluje preko noći. Ujutru isprati toplom vodom. Ponavljati postupak najmanje sedam dana

ŠARGAREPA UBLAŽAVA BOL U PETI 

  • Narendati manju šargarepu na sitno rende, staviti je na celofan, priviti na bolnu petu i ostaviti da deluje tokom noći. Ponavljati postupak najmanje 10 dana.
SO
  • Za petni trn se delotvorno pokazala i sol.Zagrejati u rerni ili tiganju šaku soli, pa sipati u platnenu vrećicu,priviti na bolno mesto i ostaviti da deluje sve dok se ne ohladi. PonavIjati deset dana
KROMPIR SMANJUJE BOLOVE U PETI
  • Narendati krompir sa Ijuskom,naneti ga na pamučnu krpu i priviti na bolno mesto. Preko toga obmotati celofan da tečnost ne bi iscurila.Ostaviti da deluje tokom noći, a ujutru isprati mlakom vodom. Ponavljati najmanje nedelju dana.

BOKVICA LECI PETNI TRN

  • Na bolno mesto priviti tek ubran list bokvice, okrenut na naličje. Kada se osuši, staviti novi. Nakon nekoliko dana, trebalo bi da dođe doznatnog poboljšanja i smanjenja bolova.
KUPUS  I MED 
  • Na manji list kupusa sipati kašičicu meda,priviti na bolno mesto, učvrstiti zavojem i ostaviti da deluje preko noći. Ujutru
  • isprati mlakom vodom. Ponavljati tri dana.
MED ,JOD I MORSKA SO
  • Pomešati kašiku meda sa 50 ml joda i kašičicom morske soli. Petinu mešavine naneti na pamučnu tkaninu i priviti na bolno mesto. Preko toga staviti foliju i uviti zavojem, pa ostaviti da deluje tokom noći. Ujutru hodati sa oblogom 15-20 minuta,pa je skinuti, a ostatak mešavine iskoristiti u naredna četiri dana.
CRNI LUK ,KUPUS I INTEGRALNO BRAŠNO
  • Samleti manju glavicu crnog luka i dva lista kupusa, pa dodati tri-četiri kašičice integralnog brašna. Mešavinu u debljem sloju naneti na pamučnu krpu, priviti na bolno mesto,umotati folijom i zavojem te ostaviti da deluje tokom noći.Tretman traje nedelju dana.
Pročitajte još interesantih članaka na našoj stranici:reumatoidni artitis, masaža tela , pospanost u toku dana, kako sniziti temperaturu,kako lečiti čir na koži , lekovita sassy voda,kako popraviti krvnu sliku, šta je ateroskleroza ,kako se leči alergijski konjunktivitis  i dr…
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads