Ads header

Ads

Thursday 30 April 2015

kamen u zuci simptomi | lecenje | ishrana | dijeta



KAMEN U ZUCI SIMPTOMI I LECENJE

Kamen u zuci –  cholelithiasis  se iz godine u godinu sve više dijagnostikuje među stanovništvom,Smatra se da u Americi na godišnjem nivou oboli oko milion ljudi .Broj osoba koje muči žučni kamenac  i na našim prostorima je u stalnom porastu ,s tim da žene obolevaju čak i do dva puta češće od muškaraca.U ovom članku potrudićemo se da vam damo više odličnih saveta od fitoterapeuta za prirodno lecenje kamena u zuci ,kao i savete za ishranu i dijetu..

KAMEN U ZUCI SIMPTOMI 

Simptomi kamena u zuci  umeju biti  jako dobro prikriveni i dosta se teško otkrivaju,što je svakako otežavajuća okolnost za njihovu dijagnostiku.Često se dešava da čovek i ne zna da ima kamen u zuci jer može proći dosta vremena pre nego što se ispolje prvi simptomi žučnih kamenaca  ili se pak njihovo prisustvo otkriva slučajno –  najćešće  ih razotkriva ultrazvuk abdomena..Ponekad je žučni kamenactoliko sitan da se neprimetno izbacuje iz tela, mada može dostići prečnik i 2,5 cm i napraviti velike probleme. Dok žučni kamenci miruju, bolesnik nema simptome,međutim, kada se pokrenu i zaglave u žučnom kanalu, izazivaju vrlo jake bolove (žučne kolike) ispod desnog rebra, koji se šire u leđa, rame i desnu lopaticu, ponekad  se prošire i u grudni koš, što izaziva strah od infarkta srca. Neretko se javljamučnina sa povraćanjem, pri čemu nakon izbacivanja sadržaja iz želuca ne dolazi do olakšanja. Ukoliko je kretanje kamenčića udruženo sa zapaljenjem (upala žučne kese), može doći do porasta telesne temperature praćenom sa groznicom. Dešava se da kamen u zuci u potpunosti zatvori žučni kanal i na taj način spreči izlivanje žuči u creva i uzrokuje pojavu žutice. Simptomi kod napada traju od par minuta do par sati, pa čak i do nekoliko dana.

KAKO NASTAJE KAMEN U ZUCI

Iako se kamen u zuci može formirati u svakoj životnoj dobi čak i kod beba i male dece, najučestalije sežučni kamenci javljaju u dobi između 30. i 60. godine. Smatra se da je glavni krivac za nastanak ovog problema neumereno konzumiranje hrane bogate zasićenim masnoćama (namirnice životinjskog porekla), što za uzrok ima gojaznost i porast holesterola u krvi uz povećan rizik za formiranje i nastanak kamenja u žuči. Ako naša jetra luči previše holesterola, dolazi do prezasićenja u žuči, stvara se i taloži mulj u žučnoj kesi i formira se žučni kamenac. Uzimanje hormona i kontraceptivnih pilula naročito tokom menopauze, kao i pojedinih lekova koji snižavaju holesterol, takođe povećavaju rizik, isto kao i ateroskleroza i šećerna bolest.Smatra se i da određeni problemi sa probavom i varenjem mogu da uzrokuju kamen u zuci.

KAMEN U ZUCI ISHRANA – ŽUČNA DIJETA 

Nepravilna ishrana jedan od ključnih razloga zašto nastaje kamen u zuci, zbog toga izboru namirnica treba posvetiti punu pažnju. Hrana može smanjiti ili povećati zasićenost žuči holesterolom – što je primarni činilac u nastajanju holelitijaze(cholelithiasis). Neke namirnice mogu poslužiti kao sredstvo za rastvaranje holesterola, čineći ga manje opasnim. Žučna dijeta preporučuje dvopek od integralnog brašna, kuvaniintegralni pirinač, durum testenine, bez jaja. Dozvoljena je i upotreba posnog mesa, kuvanog ili pečenog na roštilju, kao i ribe, a mogu se konzumirati nemasni sirevi,maslinovo ulje i belance jajeta (žumance može izazvati kontrakcije). Povrće se jede kuvano, a voće u manjim količinama. Ishrana za kamen u zucipodrazumeva da treba izbegavati pohovano,masno i prženo meso, punomasne sireve i namirnice bogate holesterolom, slatku hranu, previše hladna ili topla jela i napitke. Ne preporučuje se ni povrće bogato celulozom koje, pritom nadima – kupus,krastavac, keleraba, luk,karfiol i mahunarke,prženi krompir i praziluk. Zabranjeni su i povrće iz turšije, sve vrste sirćeta, jaki čajevi, kafa, alkoholna pića  i hladni napici. Iz ishrane je neophodno izbaciti papriku, biber, senf i majonez.
* Napomena:
  • Veoma su opasne rigorozne brze dijete, odnosno mršavljenje na brzinu, jer to može pogoršati tegobe. Uz određenirežim ishrane, svakodnevno bi trebalo uzimati po 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja koje će obezbediti potpuno pražnjenje i ciscenje jetre i zucne kese i smanjiti mogućnost da nastane kamen u zuci . Kada se naglo prekine sa unošenjem masti, tada sežučna kesa nedovoljno često kontrahuje da bi mogla izbaciti žuč u tanko crevo i zbog se pokreće stvaranje kamena.Takođe, problem može uzrokovati i preskakanje doručka, kao i pravljenje velikih pauza između obroka(idealno bi bilo četiri sata).

KAMEN U ZUCI LECENJE

Za lecenje kamena u zuci postoji više metoda.Ukoliko žučni kamenčići  miruju i ne uzrokuju tegobe, nema potrebe za primenom terapije, ali se savetuju korekcija ishrane i žučna dijeta – smanjen unos masti o kojoj je već bilo reči. Ako žučni kamenci nisu veliki, mogu se jednostavno ukloniti ultrazvučnim talasima – razbijanje kamena u zuci, koje se sprovodi ambulantno i potpuno je bezbolna metoda. Kamenje koje je holesterolskog tipa u velikom broju slučajeva se odstranjuje nehirurškim metodama, naročito kada jekamen u zuci malih dimenzija,no ako je značajno većeg prečnika, obično se radi – odstranjivanje žučne kese tj. laparoskopska operacija zuci ili klasičnom operacijom.

PRIRODNI LEK ZA KAMEN U ZUCI OD CRNOG LUKA I MEDA

  • Pomešati sok od crnog luka s medom u odnosu 1:1, pa uzimati 3 puta dnevno po jednu kašiku, 15 -tak minuta pre jela.
  • Ovo sredstvo je odličan prirodni lek za kamen u zuci,ono lagano rastvara sitne kamenčiće.
  • Terapija traje najmanje 30 dana
Šargarepa za lečenje žuči 
  • Svakodnevno piti po decilitar sveže ceđenog soka od šargarepe ili jesti kašičicu semena šargarepe koje je prethodno preliveno ključalom vodom i ostavljeno da odstoji pola sata.
  • Terapija traje najmanje mesec dana.
Lekoviti ren
  • Mlado lišće rena oprati, prosušiti salvetom i iscepkati prstima, pa sipati u staklenu teglu i preliti komovicom ili šljivovicom tako da lišće bude potpuno prekriveno.
  • Teglu držati u frižideru nedelju dana, a zatim procediti i uzimati po kašiku tinkture rastvorene u šoljici vode 3 puta dnevno, pola sata pre jela.
  • U težim slučajevima, potrebno je 5-6 ovakvih tegli.
Rotkva
  • Ova terapija traje 40 dana, a započinje sa 1 dl sveže ceđenog soka od rotkve, pola sata pre jela, pa se količina postepeno povećava do 4 dl (ova faza traje 3 nedelje).
  • Nakon toga se količina soka postepeno smanjuje dok opet ne dostigne 1 dl.
Napomena:Ova terapija se ne preporučuje ako osoba ima problema sa želucem i crevima.
Cvekla 
  • Oljuštiti i izrezati na kockice 2 manje cvekle, preliti ih sa 5 dl vode i kuvati dok tečnost ne bude gusta kao sirup.
  • Procediti i piti po šoljicu 3 puta dnevno pre jela .
  • Terapija traje mesec dana
kamen u zuci simptomi

CAJEVI ZA KAMEN U ZUCI 

Dobričica i hmelj
  • Pomešati po 20 g anisa, dobričice, hmelja, petrovca, nane i pelina, pa 3 kašike mešavine preliti litarom hladnog vina od jabuke i zagrevati do ključanja, a potom sklonite sa šporeta i poklopljeno ostavititi da odstoji narednih 5 minuta.
  • Procediti i na svaki sat uzimati po šoljicu.
  • Pošto tečnost treba piti toplu, čuvati je u termosu.
Maslačak i cikorija
  • Pomešati po 40 g korena maslačka i cikorije i 20 g nane, pa 3 kašike mešavine preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata.
  • Procedite i pijte po supenu kašiku na svaka 2 sata.
  • Piti 6 nedelja.
Čaj od rastavića
  • Preliti kašiku usitnjenog rastavića sa 3 dl hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat, a zatim zagrevati do ključanja i kuvati 2-3 minuta.
  • Procediti i piti po 1 dl tri puta dnevno.
  • Terapija traje najmanje tri nedelje.

Čaj za žučne kamence od hajdučke trave i smilja

  • Pomešati po 25 g hajdučke trave, rosopasa, anisa, smilja, nane i semena sene,pa kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat.
  • Procediti i piti 3 puta dnevno, pre jela, po solju sveže pripremljenog čaja.
  • Terapija traje 21 dan.
Neven i različak
  • Pomešati 40 g cveta nevena, 20 g cveta različka, 10 g korena koprive, 10 g korena maslačka i 3 g orlovih noktiju, pa 5 kašika mešavine preliti sa litar ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat.
  • Procediti i piti po 2 dl čaja četiri do pet puta dnevno, isključivo pre jela.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads