Ads header

Ads

Tuesday 10 March 2015

Sirup od koprive

Napravite prirodni eliksir – domaći sirup od koprive




Smatraju ga univerzalnim eliksirom za čišćenje i jačanje krvi, prirodnim sredstvom koje liječi anemiju, probleme s bubrezima, astmu i gubitak kose. 
Riječ je o domaćem soku od koprive, u kojem jednako uživaju i oni koji imaju zdravstvenih problema kao i oni koji jednostavno vole prirodno, ukusno i zdravo piće u svako doba dana.
Ožujak, odnosno početak proljeća idealno je vrijeme za branje mladih listova koprive od kojih se radi ovaj prirodni eliksir.
Napravite ga sami - donosimo vam narodni recept u kombinaciji s medom i limunom, nepogrešivu kombinaciju prirodnih sastojaka u kojoj generacije uživaju već desetljećima.
Važno je napomenuti da je nužno brati isključivo mlade listove koprive (vrh i 3-4 lista ispod vrha) na području koje nije zagađeno prometom ili industrijskom proizvodnjom.
Šećer možete zamijeniti medom ili stevijom.

Sastojci (osnovni recept):
  • 1 litra pročišćene (filtrirane) vode
  • 400 gr svježih, mladih listova koprive
  • 7 limuna
  • 800 gr smeđeg šećera (ili drugog zaslađivača po želji)
  • 5 jušnih žlica meda od livade

Priprema:
Listove koprive dobro operite.
U posudu ulijte pročišćenu vodu i 5 limuna koje ste prethodno narezali.
Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.
Sljedeći dan dobro izgnječite sve sastojke, pa procijedite. Dodajte zaslađivač (šećer, steviju) i svježe iscijeđeni sok od preostala 2 limuna. 
Zakuhajte smjesu do vrenja i ostavite 5 minuta da vrije, uz neprestano miješanje.
Ako primijetite pjenu, uklonite je s površine.
Koristite li med, njega ne stavljate tijekom kuhanja, nego kad se smjesa već gotovo ohladila, neposredno prije ulijevanja u sterilizirane staklenke.
Staklenke dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Sirup od koprive možete pripremiti i bez kuhanja.
Posudu s koprivom, vodom i limunima ostavite 24 sata da odstoji, a potom smjesu procijedite (zgnječite limune i koprivu) i dodajte joj zaslađivače. 
Sve dobro promiješajte i ostavite još 3-4 sata da se sladilo otopi, uz miješanje, a sirup zatim izlijte u sterilizirane staklenke.
Domaći sirup ima rok trajanja od 6 mjeseci.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads