Ads header

Ads

Wednesday 11 March 2015

Recepti od brokule



Brokula spada u porodicu kupusnjača i srodnik je kupusa, kelja, kelja pupčara i cvjetače (karfiola). Glavicu čine pupoljci cvjetova koji oblikuju krasnu tamno zelenu rozetu sličnu cvjetači.

Ako na vrijeme ne odrežemo tu “glavicu”, ona će se izdužiti, rasperjati i uskoro se pojavljuju lijepi žuti cvjetići. Cvjetača daje samo jedan “cvijet”, a na brokuli izraste još mnogo pos-tranih manjih cvjetova u pazušcima listova, nakon što odrežemo središnji “cvijet”. Berba brokule traje do mraza, ali su “cvjetići” sve manji i manji.
Nedavno su naše novine bile pune vijesti o senzacionalnom otkriću ljekovitosti brokule i kelja pupčara. Najnovija otkrića uglednog Instituta “John Hopkins” u New Yorku kažu da brokula ima od svih biljaka najviše sulfora-phana, koji snaži obrambenu moć organizma. To je ujedno i preventiva protiv nastanka karcinoma, a znanstvenici najavljuju i upotrebu tog sastojka u liječenju karcinoma.
Za one koji znaju ulogu hrane u obrambenom sustavu organizma ovo otkriće nije nimalo senzacionalno. Odavna se zna za ljekovita svojstva kupusa, kelja i drugih kupusnjača. Sve one imaju približno slična svojstva. Zato su ljudi i uzgojili bezbroj varijeteta iz te porodice. Neke vrste imaju više jednih, neke drugih sastojaka. Zato treba jesti umjereno sve raspoložive varijetete.
Brokula se posebice preporučuje u makrobiotičkoj kuhinji. Dobra je za pluća, trbuh i slezenu. Može se kuhati, pariti, piijati, marinirati za salate i kiseljenje. Najprije stavljajte kuhati stabljiku, prije kraja listove, a nježne cvjetiće posve na kraju. Brokula se može pripremati jednako kao što se priprema cvjetača ili kelj.

priprema

Recepti sa Brokulom:

  • Kisela brokula i cvjetača
  • Juha s misom, brokulom i sezamom
  • Brokula na dalmatinski način (lešo)
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads