Ads header

Ads

Monday 9 March 2015

Krenite već sada s uzgojem luka

Kako bismo u svježem, mladom luku uživali što ranije, o početku uzgoja treba razmišljati već krajem veljače...


Luk je jedna od onih povrtnica u kojoj želimo uživati cijele godine. Ovih dana još uvijek trošimo glavice koje smo izvadili tijekom ljeta iako neke od njih već klijaju i tako pokazuju da se bliži vrijeme sadnje. Uostalom, to je posve prirodno. Svaka biljka ima svoj unutarnji sat i točno zna kada je njezino vrijeme za novi početak. To znači da bi i proklijala glavica luka također iz svojih ljuski mogla proizvesti nekoliko novih biljaka, koje bismo kasnije trebali razdvojiti i zasebno uzgajati u dvogodišnjem ciklusu. 
Za nas vrtlare to je predug i previše riskantan posao pa zato svake godine kupujemo lučice iz kojih se luk može uzgojiti u istoj sezoni. Iako su neki vrtni centri već u svojoj ponudi pripremili lučice žutog, bijelog i ljubičastog luka, mnogi vrtlari još i ne pomišljaju na sadnju. Na taj trenutak pričekat će vjerojatno još nekoliko tjedana.
Redovito zalijevanje najvažniji je dio njege jer luk je biljka koja tijekom rasta treba dosta vode
RANI POČETAK
Bez obzira na tradiciju, luk se može posaditi i ranije. Naravno, u tom slučaju prednost je ako imate staklenik, plastenik ili barem hladno klijalište. Bitno je da zaštitimo lučice od hladnoće, ali i od mokrog tla jer luk je izrazito osjetljiv na višak vlage. Upravo zato lučice sadimo u kompost ili običan supstrat za sjetvu povrća. Ja obično koristim uzgojne posude promjera 5 cm tako da u svaki odjeljak stavim jednu lučicu. Za razliku od sadnje u tlo, kada lučice dolaze na dubinu od oko 3 cm, ovdje je pravilo drugačije. Lučice koje sadimo u zaštićenom prostoru mogu slobodno viriti iz supstrata jer je bitno ono što se događa unutar posude, a to je razvoj gustog spleta bijelog čupavog korijenja. Kako bih potaknula njegovo grananje i razvoj, u supstrat za sadnju obično dodajem i oko 5% zeolita.
Uzgojem luka iz sjemena čak i u kontinentalnim krajevima moguće je uzgojiti mladi luk
SADNJA I UZGOJ
Zahvaljujući toplini staklenika i supstratu koji je poticajan za razvoj korijenja, mladi luk raste brzo i već za tri tjedna spreman je za presađivanje u vrt. Za to vrijeme naša je jedina briga zalijevanje jer luk se ne smije nikada zasušiti. U svakom slučaju, biljke koje presađujemo zajedno sa korijenom za koji se drži supstrat podnijet će presađivanje vrlo lako. Dapače, zbog toga ne treba ni posebno pripremati gredicu jer svaka presadnica dolazi u svoju rupu koju smo prethodno iskopali i usitnili ručnom lopaticom. Prema tome, ako ovih dana započnemo uzgoj lučica u zaštićenom prostoru, on će biti spreman za sadnju otprilike u isto vrijeme kada se tradicionalno sade lučice na gredice. Naravno, u tom slučaju i berbu možemo očekivati tri tjedna ranije.
Ranim uzgojem luka dobivamo tri tjedna raniju berbu
SJETVA LUKA
Uz rani uzgoj mladi luk mogao bi biti spreman za berbu već oko Uskrsa, kada na naše tržnice dolazi luk od kojega mene svake godine boli želudac. Forsiranje, umjetna gnojiva i pesticidi ostavljaju ozbiljne posljedice na biljku luka pa je to razlog zbog kojeg trpe mnogi ljudi koji vole okus mladog luka. Upravo zato raniji uzgoj organskog luka danas ima sve više smisla. Naravno, to se odnosi i na uzgoj iz sjemena. Koliko je meni poznato, samo se još u Dalmaciji zadržao običaj uzgoja slatkog ljubičastog luka iz sjemena. Naravno, blaga klima omogućuje jednogodišnji ciklus pa je i to jedan od razloga što je taj običaj tako dugo opstao. Ipak, iz sjemena bi mogli uzgajati i vrtlari kontinentalnih područja, s tom razlikom što tada ne treba očekivati razvoj glavica, već isključivo mladi luk
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads