Ads header

Ads

Tuesday 10 February 2015

Sirup protiv ešerihije koli (upala mokraćnih kanala i bubrega)


Sastojci:

200g ne oguljenog bijelog luka
750 ml bilo kojeg bijelog vina 
1 staklena flaša 
1 pluteni čep 
1 manja drvena daščica

Priprema:

U steklenu flašu od 1l staviti 100g stucanog (izgnječenog) ne oguljenog bijelog luka (ne guliti onu zadnju koricu).

Nasuti 250 ml bijelog vina. Dobro začepiti plutenim čepom.
U šerpu, na dno, staviti drvenu daščicu (da flaša ne bi pukla prilikom kuhanja), a zatim i flašu sa vinom. Nasuti vode, malo preko nivoa vina u flaši, i zagrijavati polako, do ključanja. Kuhati tačno 10 minuta.

Izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi (ali ne stavljati u frižider).
Zatim dodati još 100gr stucanog bijelog luka i 1/2 litre vina.

Dobro začepiti, dobro promućkati i ostaviti 24h.

Poslije stajanja, talog procijediti i baciti - a sirup čuvate u frižideru i pijete.

Odrasli piju po 1 malu šoljicu od kafe (fildžan) 3 puta dnevno, obavezno poslije jela. Djeca do 30kg piju po 1 supenu kašiku 3 puta dnevno, također poslije jela.

Piti 10-12 dana, napraviti pauzu od 3-4 dana i tek onda otići uraditi urinokulturu!!!

Posluživanje

Poslije te naše agonije, pronašla sam da ešerihija ne podnosi kiselu sredinu, pa sam pretpostavila da je kiselost od vina u kombinaciji sa lukom (koji je i prirodni antibiotik) ustvari ne dozvoljava da se bakterija razmnožava i živi.  Postoje i bakterije kojima kisela sredina pogoduje pa se ni sa ovim (iako je prirodnan pripravak) ne smije pretjerivati, kao uostalom i sa lijekovima.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads