Za smirenje živaca, za ublažavanje bolova, za otklanjanje nadutosti, za čišćenje krvi, peršun (Petroselinum hortense) predstavlja odlično rješenje.
Liječnici narodne medicine preporučuju ga i kao lijek protiv groznice, bolesti bubrega, oboljenja mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, uboda, ugriza, pa čak i impotencije. Poznato je i da se grickanjem peršuna uklanja neugodan miris iz usta, a od ove biljke koristi se sve – i listovi, i korijen i sjeme.
Peršun nije otkriće suvremenog čovjeka, za njega su znali još stari Grci i Rimljani, koji su vjerovali da ako grickaju peršun mogu popiti mnogo vina a da se ne napiju.
Biljka se prenosila s kontinenta na kontinent, iu svakoj zemlji postajala neizostavni dio kuhinje. Danas je kulinari najčešće koriste zbog ugodnog mirisa i lijepe zelene boje koja svakom jelu daje poseban vizualan izgled.
Peršun nema visoku kaloričnu vrijednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i ljekovitih namirnica. Poslije šipka i borovnice, peršunov list sadrži najviše vitamina C. U 100 grama nalazi se čak 170 miligrama ovog vitamina. U zavidnim količinama ima i provitamina A, vitamina B skupine, među kojima i izuzetno rijedak vitamin B12, vrlo važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Što se tiče minerala, najviše ima željeza, kalcija, mangana, magnezija, bakra.
Lišće peršuna najbolje je uzimati u svježem stanju, jer se jedino tako održavaju sva njegova svojstva. Ne valja ga sušiti i konzervirati, ali zato može zamrznuti. Pošto nije zahtjevna biljka, može se uzgajati iu zimskim uvjetima na zatvorenoj terasi, pa čak iu sobi.
Peršunov list naročito je djelotvoran kao sredstvo za poticanje izlučivanja štetnih tvari iz organizma.
Također, povoljno utječe na cirkulaciju i srčane tegobe. Zbog apipola, sastojka koji izaziva iritacije unutarnjih organa, otklanja i smetnje u protoku krvi. Međutim, treba napomenuti da ovog sastojka najviše ima u eteričnom ulju koje se dobiva iz peršinovog sjemena i korijena.
Eterična ulja peršuna stimuliraju funkciju maternice, povećavaju količinu mokraće, smanjuju infekciju urinarnog trakta i uništavaju bakterije.
Za otečene i upaljene oči
U 300 mililitara vode dva do tri minuta kuhajte dvije žlice sitno isjeckanog peršinovog lista i kada se ohladi, procijedite kroz sterilnu krpu ili gazu. Sa ovako dobivenim čajem ispirite oči više puta dnevno, a preko noći stavljajte obloge.
Za oblog trebate šest grančica peršunovog lišća, koje prije stavljanja treba dobro oprati. Stavite listove na oči, povežite ih gazom i tako spavajte u zamračenoj prostoriji.
Za pospješivanje mokrenja
Izmiješajte korijen, list i sjeme, pa se sve zajedno sitno isjeckajte tako dobiti pet jušnih žlica smjese. Dobivenu mješavinu kuhajte pet minuta u pola litre vode. Nakon kuhanja ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procijedite i pijte po jednu šalicu tri puta dnevno. Ovaj čaj istovremeno otklanja zastoj mokraće kao i otečenost nogu.
Za jačanje potencije
Napravite mješavinu od sto grama isjeckanog korijena i sto grama sjemena peršina. Od te mješavine uzmite dvije žličice i kuhajte pet minuta u dva decilitra vode. Zatim sadržaj poklopite, ostavite da odstoji sat vremena, a onda procijedite. Dobijeni napitak zasladite medom od kadulje ili ružmarina i pijte uveče, a može i dva do tri puta dnevno. Uz ovaj čaj treba piti i jedan decilitar soka od celera u manjim gutljajima.
0 comments:
Post a Comment