Slanutak je jedna od omiljenih namirnica vegetarijanske prehrane, a i sve više gastronoma uključuje ga u svoje jelovnike.
S pravim razlogom.
Kuhani slanutak na 100 grama sadrži čak 20 grama proteina te gotovo dvostruko više željeza i vitamina C nego druge mahunarke.
Samo jedna porcija slanutka tijelu će osigurati važne hranjive sastojke, osobito za rast i izgradnju mišića, zbog čega je slanutak namirnica koju rado odabiru i vrhunski sportaši.
Isprobajte ga ovaj put kao običnu, ali finu salatu koju možete pripremiti u bilo koje doba dana.
Uživajte u zdjelici punoj proteina i kombinaciji ukusnog slanutka i aromatičnog začinskog bilja.
Sastojci:
- 1 ½ šalice slanutka
- 2 jušne žlice narezanog svježeg bosiljka
- 2 jušne žlice narezanog svježeg peršina
- 2 jušne žlice svježeg limunovog soka
- 4 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka, usitnjen
- prstohvat soli
- prstohvat svježe mljevenog crnog papra
Priprema:
- Slanutak namočite u vodu na 8 sati, najbolje je da ga ostavite da se namače preko noći. Skuhajte ga i procijedite.
- U dubokoj posudi pomiješajte začinsko bilje, limunov sok, maslinovo ulje, češnjak i sol te dodajte slanutak. Sve dobro izmiješajte.
- Na kraju, salati dodajte prstohvat papra.
Ako želite ovu salatu u curry varijanti, dodajte joj curry u prahu, narezani zeleni (mladi) luk i komadiće mrkve.
0 comments:
Post a Comment