Ads header

Ads

Monday 26 January 2015

upala jajnika simptomi | lecenje | ovaritis


upala jajnika simptomi ovaritisa

Upala jajnika simptomi se manifestuju kroz otežano mokrenje,tup bol u predelu jednog ili oba jajnika,slabost i nadutost stomaka,krvarenje i povišenu temperaturu.Ova bakterijska infekcija  zahvata i matericu i često je udružena sa zapaljenjem mokračne bešike.Ženske polne žlezde imaju dvojaku ulogu u organizmu:one proizvode jajne ćelije te polne hormone progesteron i estrogen, koji kontrolišu razvoj polnih organa i sekundarnih seksualnih karakteristika, dok hormoni iz jajnika regulišu mesečni ciklus ovulacije i menstruacije. Najčesći razlog što se žene obraćaju ginekologu, jeste upala jajnika (ovaritis) jer svaka bakterijska infekcija iz genitalija može dospeti do unutrašnjih reproduktivnih organa.

UPALA JAJNIKA SIMPTOMI

Simptomi upale jajnika  jesu jak bol u predelu jednog ili oba jajnika i opšta slabost uz otežano mokrenje, nadutost, krvarenje,pa i temperatura. Bolovi se javljaju ili pojačavaju u periodu menstruacije ,mogu uzrokovati i neredovne menstruacije ,karakterističan je i bol tokom seksualnog  odnosa i sl.. Razlikuje se  akutna i hronična upala jajnika. Kada ginekolog dijagnostikuje oboIjenje, preporučiće mirovanje i primenu antibiotika i analgetika, dok ozbiljnije komplikacije ponekad zahtevaju hirurški zahvat.

UPALA JAJNIKA UZROCI

Upala jajnika bakterijska je infekcija koja zahvata područje jajnika i materice a često je udružena i sa cistitisom – zapaIjenjem mokraćne bešike. U normalnim okolnostima, u ovoj regiji obitavaju mikroorganizmi koji nisu patogeni, te ne ugrožavajuzdravlje. Međutim, u posebnim uslovima, kao što su dugotrajno nošenje tesne odeće, oslabljen imunološki sistem, prehlada, upala nekog drugog organa (mokraćne bešike, slepog creva…) može se spontano razviti upalni proces.
Upala jajnika simptomi nisu usko povezani sa godišnjim dobom, iako se veruje da do nje najčešće dolazi zimi zbog hladnoće i neadekvatnog oblačenja, prvenstveno nošenja kratkih majica i plitkih pantalona. Hladnoća svakako ne prija jajnicima, međutim, leti upalu mogu izazvati nagle promene temperature i kupanje u zagađenoj vodi. Ovo oboljenje ponekad uzrokuju i mikroorganizmi koji se prenose seksualnim odnosom – hlamidija i gonokoka, što se najčešće dešava ženama mladim od 25 godina.

UPALA JAJNIKA LECENJE

Da bi se započelo lecenje upale jajnika,potrebno je uspostaviti tačnu dijagnozu na osnovu anamneze, laboratorijskih analiza, kliničke slike i,ginekološkog pregleda i laparoskopije. Dijagnostika je ponekad otežana, posebno u slučaju ciste na jajnicima ili ako postoji neki drugi poremećaj(pritisak nekog organa, ili pak tvrde stolice u rektumu, oboljenja besike), pa je stoga obavezan i pregled ultrazvukom.Gnojna upala jajnika se takođe uspešno leči antibioticima,mada se tada pacijentkinje obavezno hospitalizuju.

UPALA JAJNIKA I JAJOVODA MOGUĆE POSLEDICE

Česte upale jajnika mogu uzrokovati začepljenje jajovoda, što je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti. Čak 12 do 15 odsto žena ima problema sa začećem posle samo jedne upale jajnika. Takođe, vanmaterična trudnoća češća je nakon ove bolesti, pa je neophodno konsultovati se s ginekologom ukoliko drugo stanje usledi ubrzo nakon upale jajnika.
Briga o reproduktivnom zdravlju, pored lične higijene, podrazumeva i izbegavanje rizičnih seksualnih kontakata, jer upalu mogu prouzrokovati i mikroorganizmi prenosivi polnim putem. Takođe, veoma je važno da se blagovremeno uspostavi dijagnoza i započne lečenje kako se upala jajnika  ne bi raširila.
upala jajnika simptomi

UPALA JAJNIKA U TRUDNOCI 

Da ne bi došlo do namernog prekida trudnoće što je cesta posledica usled upale jajnika ,potrebno je preduzeti sve gore navedene odgovarajuce mere.Izuzetno je važno da trudnice i buduce mame na vreme krenu lečenje ukoliko se jave prvi upala jajnika simptomi.Potrebno je da se odmah jave ginekologu da bi se uradila detaljna dijagnostika jer u suprotnom upala može da se proširi.

UPALA JANIKA PRIRODNI LEK

OBLOG OD KOPRIVE I JABUKOVOG SIRĆETA
  • Narezati sveže listove i vrhove od koprive te ih dobro istucati sa drvenim batom.
  • Poprskati ih sa jabukovim sirćetom
  • Umotati koprive u dvostruku gazu (što gušću) i preko noći držati na donjem delu stomaka.
  • Ponavljati proceduru dva do tri puta sedmično.

UPALA JAJNIKA CAJ OD RUSOMACE 

  • 2 kašičice rusomače preliti sa 2,5 dl proključale vode.
  • Pokriti i ostaviti da odstoji  15-ak minuta ,nakon toga procediti.
  • Piti narednih 6 do 8 nedelja ,dva puta dnevno.
CAJ OD VIRKA
  • 1 kašiku sitno isitnjenog virka preliti sa 2,5 dl hladne vode,pustiti da prokuva i zatim pomeriti sa vatre.
  • Pokriti da odstoji 15 minuta ,ovaj čaj za upalu jajnika pijte 3 puta dnevno narednih 3 do 4 sedmice.
  • Napraviti pauzu 14 dana pa onda celu kuru ponoviti.

KUPKA OD HAJDUČKE TRAVE

Upala jajnika simptomi su često praćeni raznim nelagodnostima,ova kupka će vam pomoći u ublažavanju tegoba.
  • 100 grama sitno usitnjene suve hajdučice preliti sa 2 litre hladne vode u koju dodajte 4-5 kašika morske soli.
  • Kuvati na laganoj vatri 10 -ak minuta zatim pokriti i pustiti da odstoji pola sata te procediti.
  • Tečnost sipati u sedeću kupku i dodati tople vode.Kupka se primenjuje 20 do 30 minuta.
  • Nakon tretmana dobro se utoplite.Primenjujte je svaki drugi ili treci dan ,narednih mesec dana.
  • U slučaju pojave bilo kakvih tegoba,prekinite ovu terapiju.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads