Ads header

Ads

Monday 19 January 2015

Ne bacajte bijeli luk koji je proklijao


Nije stvar u štednji, nego o puno važnijim razlozima. Vjerovatno vam se dogodilo da bijeli luk proklija prije nego ste ga upotrijebili, no to ne znači da ga trebate bacati!

Naprotiv, bijeli luk koji je pustio klice nakon pet dana ima znatno viši nivo antioksidanasa nego svježi bijeli luk, zaključak je nove studije objavljene u listu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
To vam možda zvuči čudno, ali ima više smisla ako se u obzir uzme trenutni trend gdje sve veći broj prehrambenih tvrtki i restorana nudi proklijala zrna, orašaste plodove, mahunarke, jer taj proces zapravo poboljšava sastav hranjivih tvari.
S ovom novom studijom, jasno je da se isto odnosi i na bijeli luk.
Evo što se događa: “Biljke su vrlo osjetljive na napad bakterija, virusa i insekata tokom klijanja’, kaže autor studije dr. Jong-Sand Kim. ‘To uzrokuje da proizvode spojeve pod nazivom fitoaleksini kako bi se odbranile. Većina njih je toksična za mikroorganizme i insekte, ali korisna za ljudsko zdravlje.”
Proklijali ili ne, bijeli luk je uvijek dobar izbor. U obje varijante ima zdrave spojeve koji sadrže sumpor, poput alicina, za kojege studije pokazuju da usporavaju aterosklerozu, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od nekih vrsta raka.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads