Nije stvar u štednji, nego o puno važnijim razlozima. Vjerovatno vam se dogodilo da bijeli luk proklija prije nego ste ga upotrijebili, no to ne znači da ga trebate bacati!
Naprotiv, bijeli luk koji je pustio klice nakon pet dana ima znatno viši nivo antioksidanasa nego svježi bijeli luk, zaključak je nove studije objavljene u listu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
To vam možda zvuči čudno, ali ima više smisla ako se u obzir uzme trenutni trend gdje sve veći broj prehrambenih tvrtki i restorana nudi proklijala zrna, orašaste plodove, mahunarke, jer taj proces zapravo poboljšava sastav hranjivih tvari.
S ovom novom studijom, jasno je da se isto odnosi i na bijeli luk.
S ovom novom studijom, jasno je da se isto odnosi i na bijeli luk.
Proklijali ili ne, bijeli luk je uvijek dobar izbor. U obje varijante ima zdrave spojeve koji sadrže sumpor, poput alicina, za kojege studije pokazuju da usporavaju aterosklerozu, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od nekih vrsta raka.
0 comments:
Post a Comment