BELI LUK KAO LEK ZA SVE BOLESTI
Ovo čudo od prirodnog leka trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak naše svakodnevne zimske ishrane, ali i terapije za jačanje imuniteta. Beli luk kao lek dokazano obara krvni pritisak i reguliše nivo holesterola i tiglicerida u krvi, smanjuje rizik od nastanka nepredvidive venske tromboze, poboljšava cirkulaciju i uspešno pročišćava naše krvne sudove. Njegov vrlo specifičan i pomalo “neprijatan” miris, mnoge od nas odbija i to je jedini razlog zašto ga ne konzumiramo češče tj. svakodnevno. U našem članku, osim izuzetnih zdravih i lekovitih recepata, koje ćemo rado podeliti sa vama poštovani čitaoci, nudimo vam i rešenje kako neutralisati miris belog luka. Pa da krenemo redom ….
BELI LUK KAO LEK PROTIV BAKTERIJA I GLJIVICE KANDIDE
Podaci o lekovitom dejstvu belog luka datiraju iz davne prošlosti, ali mnogi naučnici modernog doba nazivaju ga lekom budućnosti, jer ima zaista gotovo neverovatna isceljujuća svojstva. Osim što se koristi u izvornom obliku kao dodatak jelima, od njega se mogu praviti i lekovite tinkture, zdravi čajevi i razni melemi. Beli luk limun i med su savršena kombinacija za zdravlje, jer uspešno ubijaju većinu mikroorganizama, ali u poslednje vreme ovaj magični trio se pokazao delotvornim i u suzbijanju malignih ćelija. Beli luk kao lek protiv bakterija se smatra za jedan od najjačih i najsloženijih prirodnih antibiotika, ubija ili onesposobljava najmanje 72 vrste bakterija – izazivača dijareje, tuberkuloze, encefalitisa. Ovo čudo prirode, osim antibakterijskog ima i izuzetno antigljivično i antivirusno dejstvo. Beli luk protiv kandide je poznat i nezaobilazan narodni lek. Podjednako je uspešan u lečenju genitalne, oralne i crevne kandidijaze, a u slučaju vaginalne gljivične infekcije čak se koristi i lokalno, kao prirodna vaginaleta. Najbolji efekat za zdravlje i imunitet se postiže ukoliko se jede potpuno svež, ne više od dva-tri čena dnevno.
BELI LUK U TRUDNOĆI – DA ILI NE ?
Smatra se da beli luk u trudnoći pomaže da fetus dobije u težini, pa se svakako preporučuje trudnicama. Mnoge porodilje bez razloga izbegavaju konzumiranje lekovitog belog luka , jer smatraju da bebica kasnije neće hteti da sisa zbog njegovog vrlo specifičnog mirisa, koji može kasnije da se prenese i na mleko. Međutim, zagovornici i poštovaoci alternativne medicine tvrde da će beli luk bebama dodatno pojačati apetit, a i da će laktacija biti još puno bolja. Ukoliko su mame navikle da ga tokom trudnoće jedu , bebama ovaj miris nikako neće biti stran. Osim toga on će biti odlična prevencija za buduće mame protivprehlada i gripa , jer on pomaže da se u zimskim mesecima ojača imunitet, spreče sezonske bolesti , ali i da se olakšaju tegobe izazvane respiratornim infekcijama. Naše bake su beli luk kao lek koristile tako što su očišćen čen belog luka umakale u med i to tako zajedno jele.
Beli luk protiv visokog pritiska
- Postoji mnoštvo narodnih preparata protiv hipertenzije, ali da je lekoviti beli luk broj jedan kada je reč o lečenju visokog krvnog pritiska, potvrđuje i zvanična medicina. Da bi se postiglo sniženje krvnog pritiska, potrebno je jesti nekoliko osrednjih čenova dnevno. Ovo dragoceno povrće sadržiadenozin, koji opušta glatke mišiće krvnih sudova, širi ih i tako snižava krvni pritisak, a da bi se to postiglo, potrebno je pojesti dva do tri čena.I sirov i kuvan on uspešno snižava pritisak, ali je svež mnogo efikasniji. Beli luk kao lek je sjajan zaštitnik srca i krvnih sudova, jer osim što snižava pritisak, redukuje nivo holesterola u krvi, smanjuje rizik od tromboze, poboljšava cirkulaciju i pročišćava zakrčene krvne sudove.
BELI LUK KAO LEK PROTIV KANCERA
Pouzdano se zna da su neki sastojci belog luka toksični za maligne ćelije i da ih mogu uništiti slično kao i snažni hemoterapijski lekovi, ali bez štetnih posledica po organizam. Jedna od najsnažnijih antikancerogenih supstanci iz belog luka jeste alicin, koji ciljano deluje na maligne ćelije, dok zdrave ostavlja netaknutim. Beli luk kao lek za najteže bolesti je više nego delotvoran jer sadrži i dialil-sulfid, veoma važnu materiju koja dokazano uništava maligne ćelije, a koja je naročito efikasna u slučaju tumora dojke, kao i raka creva i pluća.
Napravite lek protiv kancera na sledeći način:
- Sameljite 400 grama proklijale pšenice, isto toliko oraha i 12 očišćenih glavica belog luka. Posebno sameljite pet neprskanih limunova s korom i sve pomešajte u emajliranom sudu. Još deset limunova iscedite pa ovoj masi dodajte dobijeni sok. Dobro promešajte da se dobije kompaktna homogena masa, a potom sipajte kilogram pravog domaćeg meda i još dodatno promešajte. Uspite sve u tegle, stavite u frižider i posle tri dana počnite da konzumirate izvanredan lek. U slučaju raka recepturu uzimajte svaka dva sata, a u preventivne svrhe beli luk kao lek sa limunom, medom, pšenicom i orasima uzimajte triput dnevno, pola sata pre glavnih obroka.
U belom luku ima više od trideset različitih neprijatelja kancerogenih materija. Kod životinja one blokiraju nitrozamin i aflatoksin, najopasnije izazivače raka, koji se naročito povezuju sa malignim tumorima pluća, jetre i želuca. Studije su pokazale da su stariji ljudi koji redovno jedu beli luk kao lek – svakodnevno, izloženi daleko manjem riziku od nastanka bilo koje vrste raka. U nemačkoj studiji obavljenoj na ljudskim ćelijama, dokazano je da je ahoin, sastojak belog luka, toksičan za maligne ćelije. Sumporna jedinjenja iz belog luka povećavaju antikancerogenu aktivnost maktofaga i T- limfocita, komponenata imunološkog sistema zaduženih za uništavanje ćelija tumora.
PRIRODNI LEK ZA HOLESTEROL OD LIMUNA I BELOG LUKA
O čuvenom tibetanskom receptu smo već pisali na našem blogu, u pitanju je izvanredan lek koji su mnogi od vas isprobali i kako vidimo rado ga preporučujete, što je jako dobro. Za vas koji još to ne znate, nudimo rešenje kako da upotrebite beli luk kao lek zajedno sa limunom za eliminisanje štetnihmasnoća u krvi.
- Tristotine grama belog luka i kilogram limuna sa korom (prethodno dobro operanog) sameljite zajedno. Pripremite litar i po vode i pustite da proključa. Čim voda provri, smanjite vatru i izručite pripremljenu mešavinu od samlevemog luka i limuna i dobro poklopite. Tako poklopljeno kuvajte narednih petnaestak minuta, pa sklonite sa šporeta. Ostavite smesu sa strane da se fino prohladi, pa je zatim uspite u odgovarajuće staklene tegle. Ovaj napitak od belog luka i limuna pijte uvek na prazan stomak i to po pola decilitra (najbolje ujutru) u narednih dvadeset i pet dana, posle kojih se pravi pauza od deset dana, pa ponovo možete nastaviti sa terapijom. Limun i beli luk kao lek za holesterol su izuzetno efikasna kombinacija.
KAKO NEUTRALISATI MIRIS BELOG LUKA
Skoro da vam ostanemo dužni ovaj odgovor, raspisali smo se o receptima samo tako i umalo da zaboravimo. Na svu sreću smo primetili, sada na kraju.. Danas znamo da je beli luk kao lek višestruko koristan za naše zdravlje, a jedina prepreka da ga svaki dan žvaćemo njegov je jak miris, ovom prilikom dajemo vam nekoliko predloga i rešenja kako da ga neutrališete. Snažan miris belog luka ćete neutralisati i gotovo potpuno elimisati ukoliko grickate sveže listove peršuna, ali to nije i jedino rešenje, drugi naš predlog je da žvaćete pupoljke od karanfilića (klinčića), treći predlog je žvakanje dobro oprane kore od limuna, četvrti predlog je sisanje 2-3 kapi eteričnog ulja od čajevog drveta. Za sam kraj ostavili smo još jedan recept budući da su trenutno sezonske prehlade u toku, a mi po običaju posežemo za antibioticima koji sa jedne strane leče, a sa druge uzrokuju brojne tegobe. Predlažemo vam da ga svakako isprobate , jer on ne izaziva nikakakve neželjene efekte i pritom obnavlja narušenu crevnu mikrofloru koja je ključna za zdravlje imunološkog sistema.
Kurkuma i beli luk kao lek za snažan imunitet
Osim u belom luku, tajna je i u kurkumi koja sadrži kurkumin, polifenol kojem se pripisuje preko stotinu terapeutskih svojstava, te važi za najzdraviji začin na svetu.
- Recept:Pomešati kašiku kurkume, pet čenova ispasiranog belog luka, solju meda i sok od jednog limuna, pa tri puta dnevno razmutiti kašičicu mešavine u šolji tople vode i popiti.
0 comments:
Post a Comment