Ads header

Ads

Thursday 11 September 2014

Znate li koje su namirnice bogate magnezijem?


Malo je ljudi svjesno kakvu ogromnu ulogu magnezij ima na naše zdravlje. Važan je za gotovo svaku funkciju organizma.

Primjerice, održava zdrav imunološki sustav, sprečava upale, potiče zdravlje srce te može smanjiti rizik od srčanoga udara ako ga se unosi u dovoljnim količinama.
Studija sa sveučilišta Harvard pokazala je da osobe koje imaju visoki dnevni unos magnezija time smanjuju rizik od razvoja dijabetesa za 33%. Još neke studije otkrivaju da magnezij pomaže da se tijelo obrani od depresije i migrene. Iako je dostupno mnogo dodataka s magnezijem, stručnjaci smatraju da ga je najbolje unositi putem hrane.
U svijetu prehranu zeleno lisnato povrće smatra se superhranom. Namirnice poput špinata, kupusa, kelja, zelja ili blitve su najbolje za optimalan dnevni unos magnezija. Te namirnice sadrže mnoge ključne vitamine i minerale te imaju čitav niz zdravstvenih koristi. Sa zelenim lisnatim povrćem ćete u svoje tijelo unijeti velike količine magnezija s malo kalorija.
Velike količine magnezija sadrže i orašasti plodovi te razne sjemenke. Primjerice, samo pola šalice sjemenki bundeve sadrži gotovo 100% dnevnih potreba za magnezijem. Od orašastih plodova treba izdvojiti bademe i indijske oraščići, a od sjemenki suncokretove i lanene. Takvi plodovi uz magnezij vam mogu dati puno energije.
Riba je izvrstan izvor vitamina D, omega-3 masnih kiselina i magnezija. Odlične ribe su skuša, losos i tuna. Soja je bogata hranjivim tvarima, prije svega vlaknima, vitaminima, mineralima i aminokiseilnama. Druge mahunarke su također odlične, poput grah, slanutka i leće.
Kao posljednju namirnicu, ali ne i najmanje važnom spomenut ćemo avokado. To voće bogate je vitaminima i hranjivim tvarima koje su odlične za zdravlje srca kao što je magnezij. Može se koristiti na razne načine.

Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads