Ads header

Ads

Tuesday 8 July 2014

Brokula kao jako zdrava namirnica


Brokula za mnoge i nije baš neka ukusna namirnica, te ju ljudi često zaobilaze u kulinarstvu. Ipak, radi se o jako zdravoj biljci koju bi svakako svi mi trebali što više konzumirati.

Navodno, 100 grama brokule dnevno čak smanjuje rizik obolijevanja od raka. No, još mnogo toga treba znati o ovom nevjerojatnom povrću. Budući da sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, brokula možda može usporiti oštećenje stanica izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti. Ovo povrće sadrži i gotovo dvostruko više vitamina C nego naranča, pa jača obrambenu sposobnost organizma.
Osobito je dobro uključiti brokulu u prehranu tijekom trudnoće, jer sadrži dosta folne kiseline, vitamina iz grupe B. Ta hranljiva materija je važna u prvih 12 tjedana trudnoće jer sprječava nastanak nepravilnosti neuralne cijevi u beba (na primjer nastanak spine bifide ili rascjepa kičme). Brokula je također puna kalcija i magnezija, koji su neophodni za jake kosti, zube, nokte i živce, te željeza koje je važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Stoga ćete jedući brokulu možda spriječiti malokrvnost. Dodajući brokulu obrocima, možete iskoristiti i njene prednosti za ljepotu.
Ona sadrži betakaroten (biljni oblik vitamina A) koji održava kožu zdravom i poboljšava ten. U novijim istraživanjima naučnici su sok dobiven od brokule dodavali stanicama raka, nakon čega je 95% oboljelih stanica odumrlo. Brokule su na vrhu top-liste zelenog povrća koje potiče apoptozu (proces uništavanja zloćudnih stanica). Brokula sadrži sastojke, koji se zovu sulforani, prirodne biljne kemijske materije koje joj daju prepoznatljiv ukus i mogu potaći samouništenje stanica koje bi se mogle pretvoriti u stanice raka. Redovno uzimanje brokule smatra se posebno korisnim i za prevenciju raka dojke koji se povezuje s viškom ženskih hormona estrogena. Sastojci u brokuli, nazvani indoli, ubrzavaju metabolizam estrogena, pa ostaje manje hormona za “hranjenje” receptora na zloćudno promijenjenim stanicama dojke. Kod žene koje jedu velike količine folne kiseline manja je i vjerojatnoća pojave raka grlića maternice ili raka pluća.
Ovo povrće olakšava probavu. Jedan jedini obrok brokule sadrži 3,6 miligrama vlakana, a ona su vrlo važna za dobar rad organa za probavu. Pomaže i dijabetičarima. Jedno istraživanje pokazalo je da 140 grama brokule sadrži 22 mikrograma kroma, deset puta više nego bilo koja druga namirnica. To je gotovo puna dnevno preporučena doza, koja inače iznosi 25 mikrograma. Krom pomaže regulaciju šećera u krvi, pa ako imate dijabetes tipa II nije na odmet uključiti brokulu u prehranu. Uz to potiče i spolnu želju. Selen u brokuli potiče libido i plodnost.
Kuhanje može uništiti neke od hranljivih materija u brokuli. Da biste ih sačuvali, jedite brokulu sirovu ili tek kratko kuhanu – na pari, u mikrovalnoj ili u tavi. Pomiješajte je s malo maslaca i bijelog luka. Kuhana brokula treba da bude meka, ali ne gnjecava. Jedite i lišće i peteljke, a ne samo cvjetiće. Voda u kojoj ste kuhali brokulu sadrži mnogo vitamina i hranljivih materija. Iskoristite je za pripremu umaka ili juhe, ili je pomiješajte sa sokom od paradajza i začinima u zdrav napitak. Kad kupujete brokulu, birajte glavice s jakim peteljkama i čvrstim cvjetićima. Izbjegavajte one s blijedim i žutim cvjetićima jer su prestarjele pa im manjka ukusa i hranljivih materija.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads