Suhe šljive predstavljaju vrijedan izvor energije i za razliku od suhih smokvi i grožđa ona ima dva puta veću antioksidantnu snagu.
Šljiva je inaće bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neoklorogentskom i klorogentskom kiselinom
Od velikog značaja je da sposobnost suhe a i svježe šljive da se željezo u organizmu bolje iskoristi, što je u vezi sa vitaminom C u plodovima tog voća.
Suhe šljive se preporučuju ženama u menipauzi jer dnevno uzimanje suhih šljiva smanjuje rizik od osteoporoze i preloma kostiju.
Najljekovitije su ako se uzimaju ujutro natašte i to one šljive koje ne sadržavaju puno šećera.
Šljive se mogu sušiti, praviti pekmez koji se preporučuje pogotovo djeci i starijim osobama.
Kompot od suhih šljiva u večernjim satima uz keks ili komad dvopeka je dobar za uredno pražnjenje crijeva i dobar san.
0 comments:
Post a Comment