Ads header

Ads

Sunday, 22 June 2014

Recept za Kožne bolesti i Bolesti Pluća!


Trnina, raste kao visoki grm po sunčanim brežuljcima, pašnjacima ili kao živa ograda. Ima bijele cvjetove ugodnog mirisa koji behara u martu i aprilu.

Plod je mali okrugao, koštunjav i tamnoplavi i ima kiseo okus zato se jede tek poslije mraza.
U kori i plodu ima tanina i gorkih tvari, u lišću i stablu ima kalcija, kalija i flavonskih heteroida a u plodu ima jabučne kiseline, pektina i vitamina C.
Trnina se preporučuje za jačanje krvi, za bolesti pluća i dišnih organa, kod kožnih bolesti,kod bolova želudca, žutice i probavnih organa.
Koristi se kao čaj,sirup, u kombinaciji sa crnim vinom i konjakom.
Čaj od trnine.
1 kašika osušenog cvijeta prelije se sa 2,5 dl vrele vode i kuha 1 minutu, treba da odstoji 15 minuta pa procjediti.
Ovaj čaj se pije 3-4 dana po jedna šolja dnevno i to gutlja po gutljaj.
Bobe kuhane u crnom vinu lijeće od dizenterije.
Mogu se namoćiti u vino ili konjak i da odstoji 15 dana, to ljeći bolest bubrega i mokračnih organa.
Sirup od plodova trnine,
Prezrele plodove trnine (poslije mraza) kuhamo dok ne postanu skroz mekane te procjedimo kroz sito ili gazu.
Dobiveni sok pomješamo sa istom količinom cvjetnog meda i stavimo u staklenu teglu.
Čuvati na hladnom i mračnom mjestu.
Jedna kašikica ovog sirupa ujutro i naveće jača želudac i pomaže kod gnojnih prištića u ustima.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads