Mušmula ili divlja kruškica kao grmoliko drvo može narasti do sedam metara a cvjeta u aprilu mjesecu.
Plodovi se inace beru u jesen ili nakon prvog mraza i tad su plodovi tvrdi i opori te ih trebamo ostaviti nekoliko
nedelja da omekšaju.Pored plodova koristi se cvijet i list a beru se u proljeće.
Plodovi su hranjivi i dijatoterapeutske vrijednosti i bogati vitaminom C.
Plodovi su hranjivi i dijatoterapeutske vrijednosti i bogati vitaminom C.
Za mušmulu kažu da poboljšava vid, jača bubrege i jetru, otklanja bolove u leđima i koljenima,
popravlja krvnu sliku, dobra je kod vrtoklavice, infekcije usne šupljine, dijareje.
popravlja krvnu sliku, dobra je kod vrtoklavice, infekcije usne šupljine, dijareje.
Od mušmula možemo praviti džem, mermeladu, rakiju i liker.
ČAJ OD MUŠMULE:
Jedna kašika sitno isjeckanih svježih plodova mušmule se stavi u 2 dcl vrele vode.
Poklopite i ostavite sat vremena te procjedite. U toku dana možete popiti 2 šolje ovog čaja.
ČAJ OD MUŠMULE:
Jedna kašika sitno isjeckanih svježih plodova mušmule se stavi u 2 dcl vrele vode.
Poklopite i ostavite sat vremena te procjedite. U toku dana možete popiti 2 šolje ovog čaja.
0 comments:
Post a Comment