Ads header

Ads

Tuesday 24 June 2014

Kantarionovo ulje je super prirodni lijek


Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave dobiva se od istoimenog cvijeta gospine trave. Ova ljekovita biljka je jako poznata u narodnoj medicini, a krase je lijepi žuti cvjetovi koji se javljaju tijekom cijelog ljetnog perioda.

Gospina trava (lat. Hypericum perforatum) je jedna je od najrasprostranjenijih i najpoznatijih ljekovitih biljaka.

Gospina trava je jako cijenjena u narodnoj medicini. Jedan je od rijetkih prirodnih lijekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i protugljivično djelovanje. Ljekovitost gospine trave mnogostruka, a ulje ove biljke posebno je poznato, ljekovito i cijenjeno. Ulje gospine trave bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protuupalno i pomažu epitelizaciju kože. Kantarionovo ulje od davnina je poznato kao ulje koje se nanosi na sve rane.

Ulje gospine trave pomaže kod rana, opekotina prvog stupnja, upale jajnika, vaginalnih infekcija (gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, pa čak i HIV), hemoroida, proširenih vena, čireva, ožiljaka, strija i akni, reume i gihta te upale mišića i živaca.

Ulje ove ljekovite biljke je odlično za sprječavanje rana kod bolesnika koji stalno leže. U tom slučaju ulje koristimo tako da zavoj s uljem previjamo na mjesta koja su 'prignječena', a zavoje mijenjamo nekoliko puta dnevno. Ulje se koristi i kod rana koje teško zacjeljuju te protiv lakših opeklina.

Kantarionovo ulje je dobro i za masažu radi povoljnog djelovanja na cirkulaciju. Jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, mialgija, lumbaga i gihta. Kantarionovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv strija i za perinealnu masažu. OPREZ! Trudnice ne smiju piti čaj od kantariona.

Važno je znati i to da je ulje gospine trave izvanredan lijek kod različitih ženskih problema poput cista, upale jajnika i gljivica. Umočite tampon u ulje gospine trave i stavite ga u rodnicu neka stoji par sati. Ako osjećate da još uvijek postoji bol, ponovite postupak. Na tržištu postoje i vaginalete s kantarionovim uljem.

U slučaju kirurškog tretmana raka dojke, kao i liječenju rana nakon završene operacije neki liječnici preporučuju upotrebu kantarionovog ulja u procesu zarastanja rane. Razlog za ovakvu praksu je znanje o antikancerogenom djelovanju flavonoida (hiperin, kvercetin i rutin) - važnih sastojaka kantarionovog ulja.

U slučaju hemoroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka, iritacija i opekotina preporučuje se mazanje uljem nekoliko puta dnevno. Kantarionovim uljem možete liječiti i kućne ljubimce.

Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads