Ads header

Ads

Monday, 23 June 2014

DUD – odličan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca


Dud ili murva ima veoma sočne i ukusne plodove a sladak ukus potiče od šećera fluktoze i glukoze a od kiselina ima limunsku i jabučnu kiselinu. Bogat je željezom što je rijetko kod bobičastog voća,

kojeg crni dud ima dva puta više od bijelog.Ovo voće je odlično za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i
hemoglobina. Dud sadrži mangan, kalijum i magnezijum, kompleks B vitamina i vitamin K.
Plodovi duda sadrže fitonutrijent – antocijanin, biljni pigment koji ima veliku ulogu u ishrani protiv
mnogih bolesti i služe kod prirodno prehrambene boje. Veoma bitna uloga antocijanina u soku od
duda je što je dobar u borbi protiv karcinoma, neuroloških oboljenja, dijabetisa, bakterijskih infekcija i
starenja.
Sezona branja duda je krajem jula i avgust mjesec a ne preporučuju se jesti nezreli plodovi jer mogu
imati blaga halucinogena svojstva.
Osobe koje imaju problema sa alergijom na polen moraju pripaziti na konzumiranje duda pošto on ima
veoma velika količinu polena koju proizvodi.
Dud se koristi svjež, osušen ili prerađen. Osušen dud može
čega ga znaju mljeti i koristiti za izradu šlatkiša.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads