Ads header

Ads

Sunday 17 November 2013

Uloga bijelog luka u liječenju

Bijeli luk je biljka koju najbolje poznajemo kroz kuhinju i ukusna jela u kojima se nalazi. Često se u jela dodaje u manjim količinama, kao začin, no u ljekovitim pripravcima luk je namirnica koju obogatimo nekom drugom, bilo da ublažimo njegovu jačinu, ili da usmjerimo ljekovito djelovanje u željenom pravcu.


Bijeli luk u sebi sadrži bjelančevine, ugljene hidrate, željezo, kalcij, kalij, magnezij, natrij, fosfor, klor, jod, kobalt, mangan, bakar, cink, germanij, selen i još dosta drugih tvari. Kao što i sami možete zaključiti, bijeli luk je prava riznica elemenata koji su potrebni ljudskom organizmu. Naučnici su otkrili 100 komponenata koje se nalaze u bijelom luku, a na liječnicima je da uspješno iskoriste pojedine komponente ovisno o tome koju bolest ili pojavu liječe.
Ljekovitost bijelog luka: On podmlađuje koštano i živčano tkivo, te ima jako detoksikacijsko djelovanje. Efikasan je protiv kroničnih i povremenih groznica, čisti krv i limfne čvorove, te povećava količinu sjemena kod muškaraca. Bijeli luk pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska i smanjenju šećera u krvi. Ova biljka je odličan prirodni lijek za liječenje astme i bronhitisa. Pored svega što smo spomenuli treba istaknuti i to da bijeli luk uravnotežuje rad srca i da pomaže organizmu da se očisti od nakupljenih nečistoća.
Sve gore spomenute vrijednosti bijelog luka trebaju da vam budu podrška u odluci da ga što više koristite u ishrani. Naime, mnogi ga izbjegavaju zbog njegove jake arome i izrazito jakog i dugotrajnog mirisa. Miris bijelog luka i njegovu aromu u većini slučajeva možete prikriti termičkom obradom ili dodavanjem nekih drugih komponenti u kuhanju. Kako ćete točno pripremiti jelo, ili lijek od bijelog luka ovisi o tome što točno trebate. Neke najpoznatije recepte od bijelog luka već smo objavili na našem webu, pa vam savjetujemo da ih pročitate.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads