Ads header

Ads

Friday 15 November 2013

Šest blagodati kraljice jeseni

Lako probavljivo meso sadrži malo kalorija, ali su zato žuto narandžasti plodovi krcati vitaminima i mineralima idealna u ulozi rekvizita za oblikovanje I malih umjetničkih cijela koja će za Noć vještica zasjati ispred kućnih pragova, bundeva je nepravedno zanemarena kao namirnica. Međutim, njena ljekovita i gastronomska svojstva prepoznali su Ijekari i gurmani.


Borac protiv bolesti

“Ko jede puno buče, bolovi u želucu ga nikada ne muče”, kaže stara poslovica. Njen sastav čine visok nivo antioksidansa i karotena, a pogotovo vitamina G i E, a svojim ljekovitim sastojcima idealna je u borbi protiv srčanih bolesti, raka, očne mrene i moždanog udara,

Siromašna kalorijama, bogata mineralima

Lako probavljivo meso sadrži vrlo malo kalorija, ali je zato u žuto narandžastim plodovima nagomilano bogatstvo minerala i vitamina.

Za problematičnu kožu

Pire od svježeg mesa bundeve je idealno kao maska za lice, jer za 10 minuta djeluje blagotvorno na čišćenje i sužavanje bora.

Smiruje i pospješuje san

Bundeva smiruje nervozu i pospješuje san zahvaljujući vitaminima B grupe, pa je prikladna i za djecu.

Sjemenke

Šaka košpica zadovoljava polovinu dnevnih potreba za aminokiselinama, a grickajući ih dobivamo i omega-3 masne kiseline poznate kao čuvarice srca, vida i raspoloženja.

Ulje

Još jedan proizvod dobiven od bundeve privlači pažnju medicinara i gurmana, jer sadrži veliki postotak beta karotena, vitamina E i kalija.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads