Ads header

Ads

Monday, 21 October 2013

Kupus kao lijek – Borac protiv malokrvnosti

Kupus sladak, kiseo, kao salata, glavno jelo ili dodatak, sa mesom ili bez njega, pored graha i krumpira osnova je naše kuhinje. A u našem narodu koristi se i kao hrana i kao lijek. Svojom jednostavnosti izvanredan je dodatak u kulinarskoj ponudi, a pri tome je veoma pogodan za popravak krvne slike, liječenje malokrvnosti, kašlja, oteklina, čira na želucu pa čak i mamurluka. Evo kako sve možete da ga koristite za liječenje…

Kašalj
Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj.
Mamurluk
Posljedice pijanstva mogu se suzbiti nakon uzimanja dvije velike žlice sirupa od crvenoga kupusa. Sirup ćete napraviti tako što ćete soku od kupusa dodati jednaku količinu šećera (ili čak nešto više) i kuhati na pari dok se ne zgusne.

Čir na želucu

Tri nepune čaše soka svježeg kupusa na dan najbolji su lijek za čireve na želucu. Liječenje se sprovodi do ozdravljenja.
Otekline
Ukoliko se udarite otekline i modrice možete da uklonite uz pomoć starog lijeka. Dovoljno je da dva lista kupusa privijete na udareno mjesto.
Malokrvnost
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i klorofilom pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuhanog na pari. Bilo bi dobro da tokom dana popiju po dvije čaše iscijeđenog soka.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads