Ads header

Ads

Tuesday 1 October 2013

10 namirnica koje neće da vas ugoje

Neke namirnice imaju vrlo malo kalorija, a zbog nutritivnih vrednosti podstiču organizam na rad i samočišćenje.

SpanaćIma samo sedam kalorija u celoj šolji. Osim toga, ovo ukusno zeleno povrće najbolje je pripremati sveže, jer je puno folne kiseline, gvožđa i vitamina K.
 
KeljLekari tvrde da fitonutrijenti iz kelja podstiču našu jetru na proizvodnju enzima koji neutraliziraju potencijalno kancerogene materije, te čak mogu da spreče i rak dojke. Ima pet kalorija u jednoj šolji, a bogat je vitaminom B, folnom kiselinom i manganom bitnim za regulaciju šećera.
 
KarfiolSadrži antikancerogene materije i vitamin C i folnu kiselinu, te su suprehrana koja sprečava nastajanje ćelija tumora.
 
Limun
Ne treba posebno da se naglasi koliko je mnogo vitamina C u jednom limunu. Uz to bogat je vlaknima, a ima samo 20 kalorija. Skraćuje vreme prehlade i gripa...
 
Beli lukČetiri kalorije po luku, dovoljno je da ga uključite u svaku salatu ili varivo na kraju kuhanja. Ubija bakterije i viruse i odličan je u borbi protiv raka i infekcija urinarnog trakta.
 
PaprikaPola šolje svežih paprika ima 30 kalorija, a uz to imaju pregršt vitamina C i vlakana.
 
Crni lukZbog sulfida koji imaju antimikrobni, antioksidativni i antikancerogeni učinak, luk štiti od raka endometrija (raka sluznice maternice). Ima samo 32 kalorije na pola čaše.
 
RotkvicePune su kalijuma, folne kiseline, antioksidanata i sumpornih spojeva koji podstiču bolje varenje. Imaju samo 19 kalorija po šolji.
 
ČajSadrži polifenole, antioksidanse koji štiti ćelije od oštećenja koje može uzrokovati rak. Čaj takođe može sniziti loš holesterol i dobar je u obrani od osteoporoze, jača mozak, a od njega i - mršavite! Ipak imajte na pameti da je pravi čaj kao superhrana - crni, zeleni i beli, a ne razne mešavine aromatičnih čajeva.
 

ŠargarepaŠargarepa ima vrlo malo zasićenih masnoća i holesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folata i mangana te vlakana, vitamina A, vitamina C, K i kalijuma. Ima 22 kalorije na pola šolje
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads