Ads header

Ads

Sunday 15 September 2013

PERŠUN - petroselinum hortense

--Drugi nazivi: ac, majdonospetrusinperšunpetrusimulpetrusimzelen
Latinski naziv: petroselinum hortense 
Eng ... Parsley.

Opis biljke: peršun je dvogodiùnja biljka s belim, tankim i repastim korenom. Stabljika je gola, malo ûljebasta i uglasta. Listovi su razlicitog oblika. . Cvetni vencic je ûuckasto-zelene boje. Persun nema visoko-kaloricnu vrednost ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, sto ga svrstava u red visokokvakitetnih namernica i lekovitih sredstava. Posle šipka i borovnice, u peršunovom listu ima najvise vitamina C: u 100 grama ima cak 170 miligrama vitamina. Bogat je jos provitaminom A, vitaminima grupe B, cak i tako redak vitamin B12 ( koji je znacajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca). Nista manje nije impresivno ni bogatstvo persuna mineralnim sastojcima. Samo u 100 grama persunovog lista ima oko 1 630 miligrama minerala, od cega polovinu zauzima visokovredan kalijum. Tome treba dodati i znacajno prisustvo gvozdja, kalcijuma,
mangana, magnezijuma, bakra...Lisce persuna valja uzimati u svezem stanju, jer jedino tako zadrzava svoja bitna svojstva. Ne valja ga susiti niti konzervirati: moze se, medjutim, zamrznuti. Moze se i zimi uzgajati bez narocitih teskoca, u sanducicima na terasi ili u sobi. Persunov list je izuzetno delotvoran kao sredstvo koje podstice izlucivanje stetnih materija iz organizma, a povoljno utice na cirkulaciju i uopste srcane smetnje. . 
Staniste: uzgaja se u vrtovima.
Lekoviti deo biljke: u proleće i jesen kopa se koren. Seme se sakuplja neposredno pre sazrevanja, a cela biljka kad je u cvatu.
Lekovito delovanje: peršun se ubraja u lekovito bilje što sprecava nadimanje, umiruje grceve i deluje protiv vrenja u crevima. Vec male kolicine peršuna mogu izazvati probavne procese, odvojiti vodenom bolešću izazvane nakupine vode u nogama, osrcju te prsnoj i trbušnoj šupljini. Lagano pospešuje menstruaciju. Ubraja se u biljke koje otvaraju. Ne sme se upotrebljavati kod upalnih procesa u bubrezima.

Preuzeto sa: http://herba5plus.blogspot.com/2013/08/persun-petroselinum-hortense.html
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads