Tiamin (B1)
Vitamini B skupine su spojevi koji su topivi u vodi i ne zadržavaju se u tijelu dugo, stoga ih je potrebno redovito unositi.
Vitamini B skupine su: tiamin (B1), riboflavin (B2), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B9 (folna kiselina ili folati), B12 (cijanokobalamin), H (biotin).
Tiamin je potreban kako bi pomogao tijelu da oslobodi energiju iz ugljikohidrata, alkohola i masti.
Tiamin možemo pronaći u namirnicama životinjskog i biljnog porijekla. Dobri izvori su mlijeko i mliječni proizvodi (osim maslaca), iznutrice, svinjetina, jaja, voće i povrće, cjelovite žitarice, orasi, mahune, grah i grašak. Tiamin je topiv u vodi, stoga se velika količina ovog vitamina može izgubiti kuhanjem vode.
Vitamin B1 u mg u 100mg:
punomasno mlijeko 0.03
svinjetina, na žaru 0.66
grašak, kuhani 0.26
leća, kuhana 0.11
bijeli kruh 0.21
integralni kruh 0.34
kukuruzne pahuljice 1.00
smeđa riža, kuhana 0.14
integralna tjestenina, kuhana 0.21
naranča 0.11
Preporučeni dnevni unos ovisi isključivo o preporučenom dnevnom unosu kalorija. Za odraslu osobu koja unosi oko 1000 kalorija dnevno, preporučeni dnevni unos tiamina je 0.4mg.
Beri-beri bolest je neurološki i kardiovaskularni poremećaj koji nastaje zbog manjka unosa tiamina, prekomjernog unosa alkohola i ugljikohidrata.
Dugoročni prekomjerni unos tiamina (više od 3g dnevno) može imati negativan učinak na zdravlje.
Vitamini B skupine su spojevi koji su topivi u vodi i ne zadržavaju se u tijelu dugo, stoga ih je potrebno redovito unositi.
Vitamini B skupine su: tiamin (B1), riboflavin (B2), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B9 (folna kiselina ili folati), B12 (cijanokobalamin), H (biotin).
Tiamin je potreban kako bi pomogao tijelu da oslobodi energiju iz ugljikohidrata, alkohola i masti.
Tiamin možemo pronaći u namirnicama životinjskog i biljnog porijekla. Dobri izvori su mlijeko i mliječni proizvodi (osim maslaca), iznutrice, svinjetina, jaja, voće i povrće, cjelovite žitarice, orasi, mahune, grah i grašak. Tiamin je topiv u vodi, stoga se velika količina ovog vitamina može izgubiti kuhanjem vode.
Vitamin B1 u mg u 100mg:
punomasno mlijeko 0.03
svinjetina, na žaru 0.66
grašak, kuhani 0.26
leća, kuhana 0.11
bijeli kruh 0.21
integralni kruh 0.34
kukuruzne pahuljice 1.00
smeđa riža, kuhana 0.14
integralna tjestenina, kuhana 0.21
naranča 0.11
Preporučeni dnevni unos ovisi isključivo o preporučenom dnevnom unosu kalorija. Za odraslu osobu koja unosi oko 1000 kalorija dnevno, preporučeni dnevni unos tiamina je 0.4mg.
Beri-beri bolest je neurološki i kardiovaskularni poremećaj koji nastaje zbog manjka unosa tiamina, prekomjernog unosa alkohola i ugljikohidrata.
Dugoročni prekomjerni unos tiamina (više od 3g dnevno) može imati negativan učinak na zdravlje.
0 comments:
Post a Comment