Postoje osobe koje mogu puno pojesti i popiti, a da i dalje imaju savršeno ravan trbuh. S druge strane, postoje osobe kojima gotovo svaka namirnica izaziva nadutost.
Kako biste izbjegli nadutost na plaži, svakako izbjegavajte namirnice koje dokazano izazivaju nadutost. Također bi bilo odlično kada biste vodili dnevnik prehrane jer biste na taj način lakše procijenili i prepoznali sve namirnice koje na vašem tijelu ne odgovaraju.
Izbjegavajte gazirana pića
Iako se savršeno slažu uz vruće ljetne dane, gazirana pića mogu vaš trbuh učiniti nadutim poput balona. Umjesto njih pijte običnu vodu. Možete dodati malo omiljenog voća kako biste popravili okus ili pijte hladne čajeve bez umjetnih zaslađivača. Đumbir je odličan dodatak svakom napitku jer umiruje probavni sustav i smanjuje plinove, koji doprinose nadutosti.
Izbjegavajte sol
Voda se za sol lijepi poput magneta, stoga svakako idući put razmislite o količini soli koju stavljate u jela. Ne zaboravite da postoje namirnice, naročito gotovi i polugotovi proizvodi koji u sebi sadrže već dovoljnu količinu soli. Kada jedete nešto slano, postajete žedni i pijete više vode, a rezultat je nadutost. Kako biste smanjili zadržavanje vode u tijelu, odaberite namirnice koje su dobar izvor kalija, kao što je avokado, papaja, mango ili banana. Kalij je prirodni diuretik koji će pospješiti rad probavnog sustava.
Izbjegavajte kupusnjače
Iako su zdrave, kupusnjače nadimaju. U skupinu kupusnjača spadaju prokulice, kupus, kelj, brokula i slično. Voće i povrće, koje gotovo sigurno neće uzrokovati nadutost su mrkve, tikvice, paprike, grožđe i bobičasto voće.
Izbjegavajte alkohol
Alkohol dehidrira tijelo i potiče zadržavanje vode. Iako ima diuretsko djelovanje, alkohol će uzrokovati nadutost. Alkohol izbjegavajte u što većoj količini, naročito kombinacije s gaziranim sokovima.
Izbjegavajte ugljikohidrate i šećer
Vaše tijelo može pohraniti 500 do 700 grama ugljikohidrata kao glikogen koji koriste jetra i mišići. Za svaki gram ugljikohidrata vam je potrebno oko 3 grama vode. Kada povećate unos ugljikohidrata ili šećera, tijelo će zadržavati više vode, što uzrokuje nadutost. I dok nije dobro ugljikohidrate u potpunosti izbjegavati, unosite složene ugljikohidrate kao što su integralni kruh i tjestenina, ili smeđa riža.
Jedite manje porcije
Ako za jedan obrok pojedete puno, a onda ostatak dana ne pojedete ništa, vaš trbuh će se napuhnuti. Svakodnevno jedite voće i povrće u više malih porcija. Tijelu ćete osigurati sve potrebne minerale i vitamine, a vaš trbuh će ostati ravan.
Pripazite na navike
Preskakanje obroka, prebrzo jedenje, žvakanje žvakaćih guma, cuclanje bombona ili pijenje kroz slamku će uzrokovati gutanje veće količine zraka. Taj zrak će se zadržati u vašem trbuhu i uzrokovati nadutost. Kako biste ovo izbjegli, ne dopustite da prođe više od 5 sati da niste ništa pojeli, jedite polako i dobro žvačite hranu.
Izbjegavajte začinjenu hranu
Iako pospješuje mršavljenje, previše začinjena hrana može potaknuti proizvodnju plinova. Najgori su ljuti začini, poput jalapeno papričica. Vaša jela trebaju ostati što jednostavnija, a okus hrane obogatite s biljnim začinima kao što su ružmarin ili cimet.
Kako biste izbjegli nadutost na plaži, svakako izbjegavajte namirnice koje dokazano izazivaju nadutost. Također bi bilo odlično kada biste vodili dnevnik prehrane jer biste na taj način lakše procijenili i prepoznali sve namirnice koje na vašem tijelu ne odgovaraju.
Izbjegavajte gazirana pića
Iako se savršeno slažu uz vruće ljetne dane, gazirana pića mogu vaš trbuh učiniti nadutim poput balona. Umjesto njih pijte običnu vodu. Možete dodati malo omiljenog voća kako biste popravili okus ili pijte hladne čajeve bez umjetnih zaslađivača. Đumbir je odličan dodatak svakom napitku jer umiruje probavni sustav i smanjuje plinove, koji doprinose nadutosti.
Izbjegavajte sol
Voda se za sol lijepi poput magneta, stoga svakako idući put razmislite o količini soli koju stavljate u jela. Ne zaboravite da postoje namirnice, naročito gotovi i polugotovi proizvodi koji u sebi sadrže već dovoljnu količinu soli. Kada jedete nešto slano, postajete žedni i pijete više vode, a rezultat je nadutost. Kako biste smanjili zadržavanje vode u tijelu, odaberite namirnice koje su dobar izvor kalija, kao što je avokado, papaja, mango ili banana. Kalij je prirodni diuretik koji će pospješiti rad probavnog sustava.
Izbjegavajte kupusnjače
Iako su zdrave, kupusnjače nadimaju. U skupinu kupusnjača spadaju prokulice, kupus, kelj, brokula i slično. Voće i povrće, koje gotovo sigurno neće uzrokovati nadutost su mrkve, tikvice, paprike, grožđe i bobičasto voće.
Izbjegavajte alkohol
Alkohol dehidrira tijelo i potiče zadržavanje vode. Iako ima diuretsko djelovanje, alkohol će uzrokovati nadutost. Alkohol izbjegavajte u što većoj količini, naročito kombinacije s gaziranim sokovima.
Izbjegavajte ugljikohidrate i šećer
Vaše tijelo može pohraniti 500 do 700 grama ugljikohidrata kao glikogen koji koriste jetra i mišići. Za svaki gram ugljikohidrata vam je potrebno oko 3 grama vode. Kada povećate unos ugljikohidrata ili šećera, tijelo će zadržavati više vode, što uzrokuje nadutost. I dok nije dobro ugljikohidrate u potpunosti izbjegavati, unosite složene ugljikohidrate kao što su integralni kruh i tjestenina, ili smeđa riža.
Jedite manje porcije
Ako za jedan obrok pojedete puno, a onda ostatak dana ne pojedete ništa, vaš trbuh će se napuhnuti. Svakodnevno jedite voće i povrće u više malih porcija. Tijelu ćete osigurati sve potrebne minerale i vitamine, a vaš trbuh će ostati ravan.
Pripazite na navike
Preskakanje obroka, prebrzo jedenje, žvakanje žvakaćih guma, cuclanje bombona ili pijenje kroz slamku će uzrokovati gutanje veće količine zraka. Taj zrak će se zadržati u vašem trbuhu i uzrokovati nadutost. Kako biste ovo izbjegli, ne dopustite da prođe više od 5 sati da niste ništa pojeli, jedite polako i dobro žvačite hranu.
Izbjegavajte začinjenu hranu
Iako pospješuje mršavljenje, previše začinjena hrana može potaknuti proizvodnju plinova. Najgori su ljuti začini, poput jalapeno papričica. Vaša jela trebaju ostati što jednostavnija, a okus hrane obogatite s biljnim začinima kao što su ružmarin ili cimet.
0 comments:
Post a Comment