Ads header

Ads

Sunday 11 August 2013

Maslinovo ulje u prehrani i njegov utjecaj na zdravlje

Snaga masline

Prehranom, kvalitetnom, uravnoteženom  i po mogućnosti mediteranskom, u kojoj je maslinovo ulje jedan od temelja, možete jako puno učiniti za svoje zdravlje. Mediteranska je prehrana dokazano najbolji način zdrave prehrane. Dokazana je i ljekovitost maslinova ulja, koje se koristi kao začin kuhanim jelima od povrća, salatama, u pripremi ribe te se upotrebljava u kulinarstvu umjesto drugih masnoća. Bogato je klorofilom i karotenoidima, vitaminom E, fenolima i polifenolima. Antioksidansi iz maslinovog ulja sprečavaju proces oksidacije, koji je odgovoran za preranu smrt stanica. Dokazano je da maslinovo ulje i plod masline svojim antioksidativnim djelovanjem čuvaju stanice i odgađaju starenje.

Sastojci masline imaju i protuupalna svojstva, čime smanjuju rizik od raka. U maslinovom ulju prisutne su oleinska i linolenska kiselina, koje čiste krv i snižavaju krvni tlak. Oleinska ili uljna kiselina podiže nivo dobrog kolesterola, poznatog pod oznakom HDL. Dobri kolesterol obavlja zaštitnu ulogu, jer prenosi loši kolesterol zvani LDL do jetre, koja ga razgrađuje i uklanja iz tijela. Sporost oksidacije maslinovog ulja, a ona ovisi o što većem udjelu polifenola i antioksidansa koji su najveći kod ekstra djevičanskog maslinovog ulja, čini to ulje zdravijim od svih ostalih ulja.

Osim ekstra djevičanskog ulja postoje i druge vrste, a podjela se bazira na tome koliko je faza obrade ulje prošlo tijekom proizvodnje. Tako ekstradjevičansko ulje sadržava najviše kvalitetnih sastojaka maslina i prvo je ulje koje se dobiva drobljenjem maslina. Djevičansko ulje dobiva se drugim prešanjem istih maslina, čisto maslinovo ulje prolazi filtriranje i rafiniranje, a ekstralagano maslinovo ulje zadržava tek blagu aromu maslina.

Koristite svježe maslinovo ulje

Preporuka je da se uvijek koristi svježe maslinovo ulje, jer prženje uklanja mnoga blagotvorna svojstva ulja te pretvara dobre masnoće u loše. Nedavna istraživanja su pokazala da važni antioksidant oleocanthal gubi svoja svojstva već kod kratkotrajnog grijanja. Često je pitanje o tome koja je najbolja temperatura za pripremu jela s maslinovim uljem? Kad se grije, maslinovo ulje je najstabilnija od svih masnoća. U prvom redu je to zahvaljujući stabilizatorima prisutnim u ulju. Njegova visoka temperatura dimljenja (210 C) znatno je viša od temperature koja je potrebna za prženje i pečenje hrane na maslinovom ulju (oko 180 C). Probavljivost maslinova ulja ne mijenja se s grijanjem, čak i ako se upotrebljava više puta uzastopce za prženje.

Što je pak sa čuvanjem maslinova ulja? Svjetlo i toplina najveći su mu neprijatelji. Zato maslinovo ulje treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu, u čvrsto zatvorenoj tamnoj boci. Spremite li maslinovo ulje u hladnjak, ono će se zgrušati, no izlaganjem sobnoj temperaturi ponovo će prijeći u tekuće stanje.

Maslina je za ljudsko zdravlje neprocjenjiva

Brojne studije pokazale su da maslinovo ulje štiti od bolesti krvožilnog sustava, blagotvorno je za gastritis, a smanjuje i nastanak žučnih kamenaca. Španjolski znanstvenici otkrili su i da kvalitetno maslinovo ulje znatno snižava opasnost od raka debelog crijeva. Osim toga, odlično djeluje na dišne organe, pomaže kod kašlja, promuklosti, povišene tjelesne temperature. Maslinovo ulje korisno je za kožu i kosu pa ga industrija primjenjuje u brojnim kozmetičkim tretmanima. Njime možete ojačati nokte i spriječiti njihovo listanje i napraviti pakung za kosu, a sve je popularnija i masaža s maslinovim uljem.

U listu masline nalazi se djelatna komponenta - oleuropein odgovoran za gorak okus ploda i lista masline. On je aktivna komponenta koja djeluje hipotenzivno, ima učinak na kardiovaskularne poremećaje, antivirusno djelovanje, antimikrobno djelovanje, ima antioksidativni učinak, hipolipemičko djelovanje, učinak na smanjenje šećera u krvi i djeluje povoljno na štitnjaču. Zelena maslina ima samo 12 posto ulja, a crna ga ima 36%, što se manifestira i u njihovoj energetskoj vrijednosti (123 kcal i 361 kcal/100 g). Treba voditi računa o tome da marinirane masline imaju visoki udjel natrija.

Dvije žlice dnevno

Za postizanje svih tih blagotvornih učinaka na ljudsko zdravlje, maslinovo ulje mora biti zamjena za sličnu količinu zasićenih masti i ne smije utjecati na porast ukupno unesenih masnoća, odnosno kalorija iz masnoća. Nužno je dnevno konzumirati 25 mililitara ili oko 2 jušne žlice maslinova ulja i to ekstradjevičanskog. Maslinovo ulje lako je probavljivo, pomaže kod dijabetesa i čira naželucu te povoljno djeluje na kosti, zglobove, kožu, jetra i crijeva.

Zbog velikog udjela antioksidansa, maslinovo ulje pomaže u prevenciji oštećenja tjelesnih tkiva koja uzrokuju slobodni radikali, smanjuje mogućnost pojave srčanih bolesti i raka te usporava proces starenja. Blagotvorno djeluje na sluznicu želuca, omogućava brže pražnjenježelučanog sadržaja, prevenira žgaravicu i gastritis. Također ima važno mjesto u prevenciji upalnih bolesti u organizmu, pogotovo upalnih bolesti crijeva poput Crohnove bolesti. Posebno je važno spomenuti protuupalno i preventivno djelovanje maslinovog ulja kod reumatoidnog artritisa, ali i kod drugih upalnih reumatskih bolesti.

Ekstrakt lista masline

Osim maslinova ulja, ljekovito je i lišće masline. Spojevi koje se nalaze u njemu jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni tlak, koncentraciju šećera u krvi, te nivo kolesterola u krvi. Mnogostruko ljekovito djelovanje ekstrakta maslinova lišća danas je i znanstveno potvrđeno, pa se iz dana u dan sve više koristi.

Ekstrakt dobiven iz lista masline izuzetno je učinkovit kod velikog broja bolesti uzrokovanih mikrobima ili drugim uzročnicima, od kojih navodimo neke: srčana oboljenja, herpes, artritis, dijabetes, sindrom kroničnog umora, hepatitis A, B i C, meningitis (virusni i bakterijski, botulizam, difterija, listerija, malarija, čir na želucu, gripa, upala mokraćnih putova, encefalitis, klamidijske infekcije. Ekstrakt lista masline je relativno kratko vrijeme u kliničkoj upotrebi. Ekstrakt lista masline koristi se kao pomoć u liječenje mnogobrojnih infektivnih i kroničnih bolesti. Preporučuje se svim ljudima koji su zbog stresnog načina života podložniji virozama i prehladama
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads