Ads header

Ads

Monday 12 August 2013

Dijabetičari trebaju izbjegavati sol

Prehrana koja sadrži puno soli povećava krvni tlak, što je glavni čimbenik rizika za nastanak moždanog i srčanog udara. Problem je još složeniji za osobe s dijabetesom, koji imaju veći rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.
Prosječna dnevna preporučena doza soli jest jedna žličica, a većina ljudi unese čak 50% više.
Mnoga istraživanja su dokazala štetnost pretjerane konzumacije soli, naročito za osobe s dijabetesom. Sol igra važnu ulogu u našoj prehrani, stoga ju ne treba potpuno maknuti iz svakodnevne prehrane. Ključna je količina soli koja se treba unijeti, a ona nije ista za svaku osobu.
Dijabetičari bi sol trebali što više izbjegavati, a mi vam donosimo načine pomoću kojih ćete unos soli znatno smanjiti:
  • Izbjegavajte konzervirano voće i povrće.
  • Jedite više svježeg voća i povrća.
  • Nemojte dodavati sol u hranu.
  • Odaberite sjemenke i orašaste plodove koji nisu zasoljeni.
  • Hranu zasolite tek kada je pripremljena.
  • Zamijenite sol sa začinskim biljem.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads